Акне и петна.Общи вярвания – вярно или невярно?

  • Posted on ноември 16, 2009 at 8:27 pm

Акнето е причинена от неправилно измиване. Невярно.Измиването е без значение (макар и по-обилното измиване понякога може да направи кожата прекалено чувствителна, за да се използват анти-акне лекарства).

Стресът влошава акнето. Вероятно вярно, въпреки че някои експерти смятат, че е така, защото ние си играем с нашата кожа повече, когато се стресираме.Едно проучване на студенти, показва че акнето е по-лошо време на изпита (Архив по дерматология 2003 г.; 139:897-900).

Яденето на шоколад, сладки и пържени храни ви дава петна. Невярно. Няма научно доказателство за това.

Консумацията на много мляко влошава акнето. Възможно е вярно, поне за жените (вестник на Американската академия по дерматология и венерология 2005 г.; 52:207-14). (Не забравяйте обаче, че млякото е добро за изграждане на здрави кости.)

Мастурбацията, твърде много или твърде малко секс секс влошава акнето. Фалшиви – тотален мит!

Можеш да прихванеш акне „при контакт с кожата, или чрез използване на една и съща фланела или кърпа с човек, с пъпки по лицето. Невярно. Акнето не е заразен.

Мазната коса причинява петна. Невярно.Косата е мазна по същата причина, заради която акнето е налице (което е свръхпроизводството на себум).

Акнето е по-лошо предменструално. Вярно.Много жени отбелязват че петнатаса по-зле през седмицата преди периода.Някои жени откриват че акнето се  подобрява по време на бременността, докато при други се задълбочава.

Акнето има общо със семейството. Вярно.По-вероятно е да получите акне, ако един от родителите е с акне.

Акнето засяга само лицето, гърдите и гърба. Невярно.Въпреки, че това са най-честите обекти, акнето може да се появи на почти всяка част на тялото.

Акнето обикновено отзвучава по себе си.При повечето хора, акнето ще изчезне от само себе си след 7 или 8 години.Но няма нужда да чакаме толкова дълго след като има ефективно лечение за него.

Акнето винаги изчезва в края на тийнейджърските годиниНевярно.Много от 40-годишните имат акне.Акне може да се задържи понякога и при 50 и 60 годишни (вестник на Американската академия по дерматология и венерология 1999 г.; 41:577-580).

Възрастни не получават акне. Невярно.Някои възрастни развива акне за първи път на 30 години, или жените, може да го развият като част от хормонални промени в периода на менопауза.През последните 30 години, акнето станало не толкова често при подрастващите и много по-често при възрастни – никой не знае защо.

Поемане на наркотици причинява акне.Наркотици  като „Екстази” могат да причинят появата на акне и петната да продължат няколко дни.Вдишване на разтворители може да доведе до петна около устата и носа.

Ако сте мъж тийнейджър с акне, много по-вероятно да имат сърдечен удар по-късно в живота. Невярно. Всъщност по-малко вероятно е да имате сърдечно заболяване, отколкото мъжете, които никога не са имали акне (американски вестник „Епидемиология 2005 г.; 161:1094-1101).

1 Comment on Акне и петна.Общи вярвания – вярно или невярно?

  1. Анонимен казва:

    Нормално ли е да имам петна по краката?

Вашият коментар

WordPress SEO