Акне и петна

  • Posted on ноември 15, 2009 at 9:39 am
  • Най-лошота възраст за петна са 16-18 години за жените и 18-19 години за мъжете, но хората от всяка възраст може да ги получим.
  • Акнето е по-тежко при тийнейджърите преди 20 години, отколкото е сега
  • На 40-годишна възраст, 5 жени от 100 и 1 мъж от 100 имат акне
  • Древните египтяни са намазвали петната със сок от жлъчка от вол, щраусово яйце, зехтин, сол и растителна смола, смесена с паста с брашно и мляко
  • Американците харчат  $ 100 млн. евро годишно закупуване на средства за лечение на акне
 

 

Какво представляват петната?
Кожата съдържа милиони мастни жлези, които отделят една мазнина (себум), през всички пори на кожата към повърхността на кожата. Обикновено себума просто помага да се поддържа кожата здрава. Петната се образуват когато порите се запушат и мъртвите кожни клетки се смесва с себум. Това се случва, когато мастните жлези произвеждат повече себум от обикновено.

А ергенска пъпка е на порите, което е останала запушена още самото и появяване. Черният цвят се  дължи на натрупване на нормалнате пигменти от кожата от мъртвите клетки (същия пигмент, който е отговорен за загара) – това не е мръсотия.

Бактериите, които обикновено живеят по повърхността на кожата се преместват в блокираните пори.Това може да доведе до образуване на гной, което води до жълти петна, зачервяване и възпаление. При някои хора, тези възпалени петна могат да станат големи и бучки.

В бъдеще. Много от сегашните изследвания в акне се съсредоточават върху бактериите, които причиняват възпаление.Една от възможностите е да се използват вируси, които да убият бактерията.Вирус често откриваем върху човешката кожа (вид Бактериофаг) може да премахне  бактериите, причинителки на акне и могат да бъдат използвани за лечение в бъдеще.Други изследователи са изследвали генетичния код на бактериите и открили гени, отговорни за производството на ензими, които разграждат кожата, и следващата стъпка е да се намери лечение срещу тези ензими.

Каква е разликата между петна и акне?
Няма истинска разлика, въпроса е в количеството. If you have a few, they are usually referred to as ‘spots’, ‘pimples’ or ‘zits’. Ако имате малко, те са обикновено петна или  пъпки.Но ако имате доста петна, пъпки или зле изглеждащи възпалени места, те се наричат акне.

Вашият коментар

WordPress SEO