Анален сърбеж

 • Posted on ноември 20, 2009 at 5:54 pm

Аналният сърбеж може да бъде само една досада, или може да бъде толкова обезпокоителен, че да доминира над живота ви. Обикновено се влошава от топлината, и често е най-неприятен в леглото.Кожата около ануса става лесно раздразнена и възпалена.Това е така, защото е трудно да се запази районът около ануса чист и сух, а кожата е набраздена и зацапана с фекални частици.Също там е потно и непроветриво, или пък влажно от анално или вагинално течение.Когато кожата стане раздразнена, чесането е естествена реакция, но това вреди на кожата повече.Използването на мехлеми и кремове може да задълбочи проблеми запазвайки влагата.

Въпреки че е много неприятен, аналния сърбеж рядко е нещо сериозно.Ако имате и болка и сърбеж, вижте постинга за аналната болка.

Причини за аналния сърбеж
Прекалено много или недостатъчното измиване. Лошата хигиена може да бъде причина за аналния сърбеж, но също така и прекомерното измиване, особено ако използвате тежки сапуни или четка.

Теч на изпражненията може да доведе до сърбеж около ануса.Погледнете постинга Фекална инконтиненция.

Пре-навлажнена тоалетни тъкани (кърпички), закупени от аптеките и супермаркетите, понякога може да предизвикат анален сърбеж.Причината за това е вероятно парфюми, алкохол или консервант в тампона.

Чувствителност и алергии към други химикали, като балон бани и ароматизирани сапуни, също може да бъдат причина.

Мехлемите и кремовете  са главните причини за анален сърбеж.Ако имате сърбеж,естествена реакция е да купите гел за аналната област.Повечето от тях са етикетирани като „за хемороиди“ и съдържат lignocaine, tetracaine, cinchocaine, прамокаин бензокаин или с други съставки.Първоначално те помагат, но след това сърбежа може да се върне, защото сте станали чувствителни към една от съставките в крема или мехлема.Не ги използвайте за повече от 1 седмица.

Кожни състояния като псориазис или екзема, може да повлияят на кожата на ануса и да причинят сърбеж.

Гъбични инфекции, подобни на млечницата са друга главан причина.Гъбичките обичат топлата, влажна и увредена кожа, така че ако имате сърбеж в ануса по някаква причина и сте повредили кожата от чесане, гъбичките могат да се хванат и това да влоши проблема.

Полово предавани инфекции. Хората много се притесняват, нообикновено това не е причината.

 • Гениталните брадавици (на вулвата или пениса), причинени от папилома вирус, виреят в топли, влажни условия, като кожата близо до ануса и могат да докарат до силен сърбеж.
 • Гентиалният  херпес също може да инфектира ануса, и да причини сърбеж точно преди раните да се появяват и също и по време на оздравителния стадий.

И двата вируса лесно се предават от кожата на пръстите на ръцете, и следователно могат да възникнат в ануса на всеки от нас.

Enterobius vermicularis(острици) са малки червеи, около 13 мм, които живеят в долната част на червата.Те са много често срещани – приблизително 40 милиона случая само в САЩ. Женската изпълзява от ануса през нощта – как знаят, че е нощ, и защо излизат само през нощта, е загадка.Те снасят хиляди яйца на кожата на ануса, причинявайки силен сърбеж през нощта.Когато чешате, яйцата попадат по ноктите ви, и после е лесно да ги прехвърлите към устата и да ги погълнете.

Някои храни могат да раздразнят ануса по време на дефекация.Бирата и кърито са очевидни примери.Някои хора смятат, че цитрусовите плодове, грозде, домати, кафе или чай също могат да предизвикат проблеми.

Как можете да си помогнете сами

 • Измийвайте аналната област след като сте дефекирали, но не повече от три пъти на ден, като използвате непарфюмиран сапун и вода.Някои лекари препоръчват да използвате воден крем (достъпен от аптеките), като препарат за почистване.Нанесете крема, леко над района и след това изплакнете.Ако някъде не може да се измие, почистете го кърпа.Ако сте използвали душ гел за измиване на тялото ви, не забравяйте да го изплакнете много добре, така че да не остава между бедрата.
 • Притиснете внимателно със суха мека кърпа.Ако е трудно да подсушите, използвайте сешоар с хладна струя.
 • Не поставяйте дезинфектант на кожата – това може да предизвика възпаление на кожата.Не използвайте парфюмирана пяна за  баня – парфюма може да раздразни. Вместо това, поставете на шепа готварска сол във вашата баня.
 • Съхранявайте памук или вълнена топка, поръсени с пудра в гащите си.Използвайте бебешка пудра (не парфюмиран талк на прах).Сменяйте я всеки път, когато се измиете.
 • Носете памучно хлабаво бельо.Избягвайте чорапогащи и еластично  бельо, тъй като те насърчават потенето и влагата в аналната област.Да се избягва всичко, което държи  задните части близо една до друга.
 • Да не се използва биологични (ензимни) прахове за пране, или ароматизирани омекотители за тъкани.Вместо това, използвайте препарати етикетирани като „за чувствителна кожа.
 • Не се чешете!Ако го правите, можете да повредите кожата си и след това ви сърби повече.Ако все пак почувствате, че наистина трябва да се почешете, опитайте се да притиснете кожата около ануса между палеца и показалеца, чрез облеклото си.Това е по-малко вредно от истинското почесване.Хората често се чешат през нощта и не осъзнават, че го правят.Ако мислите, че може да се чешете през нощта, консултирайте се с вашия лекар, поддържайте ноктите си къси и носете памучни ръкавици през нощта за известно време.Потърсете лекар, за да проверите за острици.
 • Не използвайте мазни кремове (например вазелин).
 • Бъдете много внимателни за анестетични кремове или мехлеми.Понякога те могат да облекчават сърбежа , но ги използвайте само за кратък период от време (около една седмица).
 • По същия начин, бъдете много внимателни със стероидните кремове.В краткосрочен план, стероида намалява възпалението и облекчава сърбежа, но в дългосрочен план, той може да направи кожата по-тънка и да влоши проблема.Не се поддавайте на изкушението да използвате на стероиди крем.Използвайте го само за 1 седмица, след това хвърлете тубата далеч.
 • Опитайте Вирджински орех –старомодно средства за защита от аптеките.Мажете го  два пъти на ден, но го спрете незабавно, ако проблема се влошава, вместо да се подобри.
 • Вътрешността на кожата на банан може да освободи сърбеж по кожата, включително и анален сърбеж.
 • Опипайте се около ануса за бучки.Това може да не бъде лесно, защото кожата около ануса е нормално да е сбръчкана.Бучките може да са брадавици, хемороиди или анална цепка(фисура).
 • Избягвайте храни, които предизвикват газове.

Как може да ви помогне лекаря
Повечето хора се смущават да посетят лекар и за това е отчасти този сайт но вашият лекар може да провери, за да види дали имате някакви заболявания като хемороиди (хемороиди), цепка, брадавици, псориазис, екземи, гъбични инфекции или други инфекции, които се нуждаят от лечение.

 • Обсъдете с Вашия лекар дали нямате острици.Те могат да бъдат премахнати с mebendazole.Може да се наложат няколко лечения на месечни интервали от време, тъй като яйцата може да се задържат за няколко седмици в околната среда.Останалите членове на вашето домакинство ще трябва да се лекуват също,както и вие ще трябва да мият ръцете си и ноктите преди ядене и след всяко посещение на тоалетната.
 • Мехлем, съдържащ химически открити в лютия червен пипер (капсаицин) е ефективно лечение за много обезпокоителен анален сърбеж, но изследователите са използвали специално много разредена маз (0,006%), която по принцип не е налична .

Ако нищо не помага, Вашият лекар може да ви отнесе до специалист за инжектиране на химически метиленово синьо в аналната област.До този момент, в изследвания са участвали само малък брой от пациентите, но успеваемостта е 80%.

25 коментара on Анален сърбеж

 1. mitko казва:

  imam beli pap4ici po raba na glavi4kata i po kojata na penisa kajete mi kak da gi maxna i kak da q prilagam bebe6kata pudra blagodqrq vi predvaritelno.

 2. refrigerator repair казва:

  Вие със сигурност може да видите вашия ентусиазъм в работата ви пиша . Светът се надява на още по- страстен писатели като вас, които не се страхуват да се каже как те вярват . Винаги следваш сърцето си.

 3. buy anabolic steroids казва:

  Една завладяваща дискусията е стойност коментар . Вярвам , че най-добре е да пиша повече по този въпрос , той не може да бъде табу тема , но като цяло лица не са достатъчно, за да се говори по такива теми . До следващото . наздраве

 4. lighting manufacturers казва:

  Това е трудно да се намери знаещи хора в рамките на тази тема , но да се разбира , както знаете с какво се занимават ! благодаря

 5. eedu казва:

  Looking forward to then

 6. scrape popular searcher казва:

  good seo here

 7. order zyvox казва:

  good blog as usual

 8. how to gain mass казва:

  Congratulations on having one of the most sophisticated blogs I’ve came across in some time! Its just incredible how much you can take away from something simply because of how visually beautiful it is. Youve put together a great blog space great graphics, videos, layout. intimniproblemi.com is definitely a must-see blog!

 9. konsultatywa казва:

  good one site luv that stuff

 10. seo suite казва:

  thxx for dat postje

 11. нели казва:

  Здравейте!
  И аз имам същия проблем – анален и вагинален сърбеж. Гъбички нямам – оказа се, че имам бактерията Н пилори – 26 . Проведох 2 курса на лечение със специалист по гастро болести, но резултат нямам. Личната не ми дава вече талони, опитва се сама да ме лекува, но безуспешно. Откриха ми и австралийски антиген в кръвта, дори не зная от кога съм с него.
  Можете ли да ми препоръчате нещо?

 12. Bamby казва:

  Здравейте, искам да попитам възможно ли е да се хванат гъбички в ануса от анален секс?

 13. bibi казва:

  zdraveite moqt problem e che imam bqlo techenie no e mnogo mirizlivo,kajete mi molqvi kak moga da premahna tova neshto

 14. cuci-muci казва:

  д-р Хаус препоръчва повече анален секс за облекчаване на сърбежите Ви 😉

 15. escort girls Paris казва:

  мнение изключително сайт . Аз отивам да да маркер intimniproblemi.com и много по-често . Аз наистина харесвам уебсайт шаблон

 16. dubai escort service казва:

  Това е много интересно , Вие сте много опитен блогър . Са се присъединили RSS фуражи и гледаме напред , за да търси допълнително на вашата прекрасна пост . Освен това, аз споделих вашия уеб сайт в моите социални мрежи ! най-добри пожелания

 17. entildiff казва:


 18. forex trading demo казва:

  Hello there, I love your blog intimniproblemi.com . Is there something I can do to receive updates like a subscription or some thing? I am sorry I’m not acquainted with RSS?

 19. escorts dubai казва:

  Здравейте! Това е първото ми посещение в блога си ! Ние сме събиране на доброволци и започване на нов проект в една общност, в една и съща ниша . Вашият блог ни предостави ценна информация , за да работят по . Свършили сте отлична работа ! най-добри пожелания

 20. call girls France казва:

  ?Additional Information ca be found here? […]you make blogging glance[…]?

 21. Winstrol 2 mg казва:

  Радвахме разглеждането на този , много добри неща , пожелания. “ Golf не е игра , това е избор, който прави едно с живота си . “ от Чарлз колофон . 😉 😉

 22. gueroursort казва:

  Hello. And Bye.

 23. wefinnolf казва:

  シャネル財布エナメル

  ティンバーランド中敷き

 24. JeffreyMr казва:

  thati2Hfragrancesk8Mr3Kp3P

 25. conpinteyrolzd казва:

  viraldgwb01

Вашият коментар

WordPress SEO