Въшки на главата

 • Posted on декември 1, 2009 at 3:24 pm
 • В Обединеното кралство, всеки месец фризьорските салони виждат въшки в косата на 20% от клиентите
 • Пак там, около 5% от населението има въшки
 • Човек има средно около 20 въшки.По време на 30-дневния си живот, тези 20 въшки ще снесат 2652 яйца
 • След чифтосването женската въшка запазва резервни сперматозоиди в специален контейнер в тялото си (spermatotheca), така че тя не трябва да се занимава с чифтосване отново, като може да използва спермата, която е запазила
 • Въшките са доста бързи.Те могат да се движат с 23 см на минута
 • Въшките са досаждали на хората най-малко от 72 000 години

Въшките са малки, безкрили насекоми.Те имат шест крака с куки, с които се закрепват върху косъма.Те се хранят с човешка кръв.Има три вида въшки.

 • Въшките по главата са най-често срещани при деца.
 • Въшки по тялото.Те са често срещани в скитниците и живечт в тяхното облекло и посещават кожата само за да се хранят.
 • Срамните въшки се намират в окосмяването на срамната област.

Въпреки, че предизвикват досаден сърбеж, надраскване и понякога може да доведат до инфекции на кожата, въшките по главата не са здравословен проблем.Понякога хората се чешат толкова много, че увреждат кожата и може да възникнат бактериални инфекции , но няма доказателства, че те предизвикват някакви сериозни заболявания.

Краткият живот на въшката на главата

 • Въшката започва като яйце, с твърда кафява черупка
 • Яйцето се излюпва след 7-10 дни, оставяйки след себе си празната черупка на яйцето, която изглежда бяла
 • Десет дена трябва на новоизлюпената въшка за да се превърне във  възрастна, сменяйки си три пъти кожата, тъй като расте
 • Когато въшката достигне зряла възраст, тя е с размерите на сусамово семе (около 3 мм)
 • Въшката се закрепва за космите със своите щипки , и смуче кръв от кожата на главата по няколко пъти на ден.Ако е женска, тя снася пет яйца всяка нощ около основата на космите, където ще бъдат на топло
 • Въшка търси всяка възможност да премине на друга глава,изкачвайки се по космите.Тя не може да скача
 • 30 дни след нейното съзряване , тя умира

Как се хващат въшките на главата

 • Въшките са генетично програмирани да се движат от една глава към друга.Те искат да срещнат различни въшки (не техните братя и сестри на една и съща глава) и да се размножават с тях.Въшките не могат да скачат, летят или плуват, но има няколко начина за придвижване към друг човек.
 • Най-честият метод е да се придвижат върху косата на друго лице по време на контакт на главите.
 • Ако те са в опасност (ако ви свърши косата), те могат да стигнат до края на косата и да паднат, надявайки се да се приземят някъде където да им е по-добре.
 • Въшки на главата могат да живеят в продължение на 3 дни далеч от главата, а яйцата, могат да оцелеят в продължение на 5 дни.Поради това те могат да се разпространяват чрез споделени шапки или каски, гребени, четки, слушалки или легла.

Кой хваща въшки на главата
Хора от всички възрасти могат да бъдат заразени с въшки на главата.Те се срещат най-често при деца на възраст от 4 до 11 годишна възраст (особено момичетата), тъй като децата имат повече контакти с главите, отколкото възрастните.На тази възраст, около 8% от децата имат въшки на главата.Други хора, като баби и дядовци, също могат да се заразят.Огнища на въшки на главата са възникнали в жилищни домове за възрастни хора, вероятно донесени от едно дете посетител.

Чисти и мръсни хора са еднакво засегнати – на въшките не им пука.Не е вярно, че те предпочитат мръсните глави.Също така не е вярно, че измиването се отървава от тях.Когато косата се измива, те се залепят в близост до кожата и остават там, за да не се измият, затова хората, които си мият косата всеки ден, могат да имат въшки, както всеки друг.

Всички социални класи са засегнати.Дори се срещат по-чести в луксозни частни училища, отколкото в държавните училища.

Дължина на косата не е от значение за въшките, защото те престояват близо до скалпа.И късата и дългата коса са с еднакъв шанс да бъдат заразени.Единственото предимство на късата коса е, че тя е по-лесно да мине през гребен.Много късата коса пък е по-благоустойчива среда за въшките.

7 коментара on Въшки на главата

 1. Ива казва:

  Здравейте,ефикасно средство за борба с въшките са различните лосиони и шампоани, съдържащи инсектициди като Перметрин, Малатион, Фенотрин и др. Втриват с в основата на косата, след няколко часов престой косата се измива обилно с вода и сапун.Умира всичко живо. Друго средство е ресането с фин гребен при намокрена коса, поне четири дни седмично в продължение на 2-3 седмици или докато се установи липса на паразити и гниди при три последователни ресания.

 2. Анонимен казва:

  abe q si ebete maikata ne moq sa ot1rva maamu da eba ot tes v16lioci

 3. Анонимен казва:

  tas mas gas o ovet da im serq v ustta ni6tu ne praqt kvo e tva be hora 2 sedmici podred da sa majaebimu maikata po dobre da sam bez kosa kajete ne6ty efikasno

 4. Andre казва:

  intimniproblemi.com sera le blog idéal pour quiconque veut en savoir sur ce sujet. Vous savez beaucoup de sa pratique difficile d’argumenter avec vous (non pas que j’ai vraiment voudrait). Vous devez absolument mettre une toute nouvelle sur un sujet thats écrit sur des années. Des choses fantastiques, tout simplement excellents! и Happy New Year!

 5. indeksatsiya-sayta казва:

  Каква е разликата между iphone и смартфон ?

 6. раскрутка сайта продвижение сайта казва:

  Аз съм малко като теб. Казвали са ми , че съм креативна и артистична , все още никой не се интересува от стик хора на изкуството . Още мисля за проверявам в Мейсис , Nordstrom е , Нийман е ? ? ? Може да работите в прозорците … правя стенни дисплеи. Работа с възрастните хора (да , в старчески дом … никога няма да се чувстват по- възнаградени , ценена и уау , какво невероятно източник на културна история ) като дейности режисьор. Погледни в работата с възрастни или деца с увреждания правят същото . Повечето колежи общността предлагат съюзнически здравни програми за директора за дейността. Той е бърз , две или четири седмична програма , която ще ви предостави знания, за да отиде заедно с вашите умения . Звучиш доста ясен и интелигентен , в допълнение към които имат талант и желание. Отидете за него!

 7. VYSHKARCHE казва:

  neznam dali shte mi pomognat da se nadqvame … 🙂 🙂 🙂

Вашият коментар

WordPress SEO