Гонорея

  • Posted on декември 10, 2009 at 8:20 pm

Гонореята е полово предавана инфекция, причинена от бактерия Neisseria gonorrhoeae.Подобно на другите полово предавани инфекции, е особено честа при млади хора, въпреки че можете да я хванете във всяка възраст. Гонореята често протича без симптоми (особено при жените) и заради това много хора не посещават лекар.

Как се предава гонореята?
Можете да хванете гонорея правейки секс с някого, който вече е инфектиран.Затова е много важно да се използват презервативи при нов партньор.Също така, можете да хванете гонорея в гърлото в резултат от орален секс.

Как да разбера дали имам гонорея?
Мъжете с гонорея обикновено се развиват смущения в уретрата и имат болки при уриниране.Тези симптоми започват след около 3-10 дни след предаване на инфекцията.Въпреки това, някои хора може да нямат симптоми и да не знаят, че имат инфекция.

При 7 на 10 жени, гонореята не причинява никакви симптоми.Някои жени развиват неясни симптоми, като например увеличаване на вагиналното течение.

Какво да направите, ако смятате, че може да имате гонорея ?
Ако мислите, че бихте могли да бъдете изложени на риск от инфекция, имате нужда от изследване. Хората с гонорея често имат друга инфекция, както и трихомониаза и в урологичната клиника ще ви направят изследвания за генитални инфекции, както и изследване за гонорея.

Лечение за гонорея.
Ако клиниката установи, че имате гонорея, ще ви бъде предписан специален антибиотик.В много страни гонореята не реагира на общите антибиотици. Това се нарича резистентност.Следователно клиниката ще ви изпрати пробите в лаборатория, за да се гарантира, че предписания ви антибиотик е правилен.Вие ще трябва прегледи след лечението за да се уверите, че инфекцията си е отишла.Вие не трябва да правите секс с никого (дори и с презерватив), докато лекаря ви не ви разреши.Вашият партньор(и), също ще трябва да бъдат изследвани.

Опасна ли е гонореята?
Ако не се лекува, гонореята може да се разпространи към други части на тялото.При жените може да се насочи нагоре към фалопиевите тръби.Това са тръби, които транспортират яйцеклетките от яйчника в матката.Ако маточните тръби са засегнати от инфекции, като гонорея, жената може да е трудно да зачене.Инфекцията на маточните тръби може да предизвика болка в долната част на корема (особено по време на секс).При мъжете, гонореята може да се разпространи към  тестисите и простатата.Гонорея също може да се разпространи чрез кръвта към ставите, причинявайки болезнен артрит.

Вашият коментар

WordPress SEO