Запек при децата

 • Posted on ноември 17, 2009 at 5:31 pm

Запекът при децата е често срещан проблем, и не е много лесно за родителите да се справят с него.Добрата новина е, че обикновено отзвучава с времето.Родителите често се притесняват, че това означава, че е нещо сериозно , но това е много рядко по случая.

Какво е нормално?
Здравите деца различно дефикират.Повечето деца на възраст от 1 до 4 години дефикират веднъж или два пъти на ден..Въпреки това, някои деца го правят три пъти на ден, докато други през ден.Всичко това е съвсем нормално.Няколко напълно здрави деца дефекират веднъж на всеки 3 дни.

Големината и консистенцията на изпражненията ще варират в зависимост от това, какво яде и пие детето.

Как да разбера дали детето ми има запек?
Признаци на запек са:

 • Вашето дете изглежда да се напряга
 • Болезнено движение на червата  -ако детето ви се опитва да задържи в дефекирането (напр. чрез кръстосване на краката или седейки върху петите), или ако детето ви изглежда уплашено от използването на тоалетната
 • Изпражненията са много твърди и сухи.

Причини за констипация при деца
Няма достатъчно течност и фибри в хранителния режим е може би най-често срещаната причина.

Аналната фисура е още една обща причина.Аналната фисура е пукнатина в кожата на ръба на ануса и правото черво и това прави дефекирането много болезнено.Често проблемът ще е започнал от прекарана вирусна инфекция.По време на инфекцията, организъма може да не е риел достатъчно течност, така че изпражненията да са станали сухи и трудно да  преминат през отвора.Твърдите, сухи изпражнения след това могат да имат увредят ануса, причинявайки цепка.

Притесненията относно използването на тоалетни, например в детска градина или училище, където може да има липса на уединение, може да предизвика от запек.

А корема разстроен, и детето има диария, която е трудно да се контролира, то понякога това може да доведе до запек след като диарията премине.Това е така, защото детето е притеснено, че не са в състояние да задържа фекалиите.

Емоционална разстроен е друг възможен случай – например, ако е натрупало много семеен стрес наскоро.

Лекарствата са не-честа причина за запек при децата (за разлика от възрастните), но някои сиропи за кашлица могат да имат такъв ефект.

Алергия от краве мляко.    Тази  диагноза е на мода в момента за всички видове чревни проблеми при децата. При някои деца може да предизвика запек. Ако други хора в семейството имат тенденция към астма и екзема, тя заслужава да бъде разгледана.Запек понякога се случва, когато едно дете премине от майчина кърма към такава от  краве мляко или млечна формула.

Как да се помогне на детето
Консултирайте се с Вашия лекар, ако детето Ви е по-малко от 1 година.Ако детето ви е над 1 годинка, ето няколко неща, които можете да опитате.

Насърчаване на детето да пие много течности. Избягвайте сладките и газирани напитки, защото те са вредни за зъбите.Предлагайте му разнообразие от напитки, като например вода, разредени сокове, плодове и мляко.При някои деца, твърде много мляко може да има обратен ефект и запека да се задълбочи. Сока от круши и ябълки съдържа захар, наречена сорбитол, кочто способства  изпражненията да останат меки.

Увеличение на размера на фибри в храната. Това може да бъде трудно.Проучване показа, че 29-48% от децата са със запек имат лош апетит.Храненето често се подобрява, след като е била обяснено на детето защо се получава запека.В същото време, може да обясните на детето си, че трябва да  променят режима на хранене, за да станат изпражненията меки и по-лесно да излязат, но не го поставяйте на всяка цена веднага.Дайте на цялото семейство същите храни.Целта е пет порции плодове и зеленчуци на ден.Съществува списък с високо и средно съдържание на фибри храни в раздела за запек при възрастни.С малко късмет, този списък ще съдържа някои храни, които  вашето дете може да  хареса.

Да не се изключва мляко от диетата без да говорите с вашия лекар, това може да доведе до хранителни дефицити.Около 50% от децата с алергии към кравето мляко  са също алергични и към соев протеин, така че промяната към соя може да не е просто решение.

Сервирайте закуската по-рано. За много деца, закуската предизвика движение на червата. (Това се наричастомашно-колики рефлекс.) Ако сервирате закуската рано, ще има достатъчно време за детето, да отида до тоалетната.В противен случай, поради бързината да се приготвим за училище, детето може да се сдържа изпражненията и след това да не е склонно да използва тоалетната в училище.

Осигуряване на тоалетната седалка на детето (която се побира над нормалната седалка), защото тя ще позволи ханша на детето да застане в оптимален ъгъл и така да осигури добро движение на червата.

Не давайте на детето си слабителни, без да говорите с Вашия лекар или здравен работник. Има няколко различни видове слабителни.Нека личният ви лекар избере най-подходящия вид, ако е необходимо.

Кога е нужно да посетите Вашия лекар
Трябва да видите Вашия лекар, ако детето ви е под 1-годишна възраст.Ако детето Ви е по-голямо, можете да опитате, чрез мерките, описани по-горе за няколко седмици, а след това да видите Вашия лекар, ако те не са решили проблема.

Друга причина да отидете на лекар незабавно, е ако все се ядосавате на детето си за това. Детето със запек може да накара да се почувствате много разочарован, но не запека на детето е виновно, и не се прави умишлено. Важно е да бъдете търпеливи.

Основната причина за получаването на съдействие запека е, че трябва да бъде разрешен, тъй като, ако тя продължава дълго време ректума се увеличава.Тогава на детето ви ще липсва чувството, че то трябва да дефекира, както и мускулите на червата няма да работят правилно, за да натискат изпражненията вън.Вместо това, течни отпадъци, ще се лигавят от около фекалиите, и ще се зацапва на бельото.Тогава ти ще си мислите, че проблемът е диария, когато в действителност все още запека е актуален проблем.

4 коментара on Запек при децата

 1. антъни казва:

  внукът ми има запек на четири дни ходи и то със болка кажете някакъв лек

 2. mimoza89 казва:

  Blagodarq za suvetite kiseloto mlqko ni pomogna mnogo!Sina mi e na godina i 5 meseca i ot 2 dena ne be6e se izhojdal i se pritesnih no kiseloto mlqko pomogna sled kato hapna nqkolko lujici i sled 4as svur6i rabotata

 3. една майка казва:

  опитайте да включите овесени ядки в менюто на детето

 4. Лили 86 казва:

  Детето ми е на 2г.и от малък има запек,какво ли не съм му давала,само от свещичките му помага.Не се изхожда ако не му сложа свещичка,иначе може и до 6 дена да не се изподи.моля ви какво да му дам

Вашият коментар

WordPress SEO