Защо някои хора получават акне

  • Posted on ноември 24, 2009 at 4:58 pm

Нормалните хормони се променят през пубертета. Никой не знае защо кожата на някои хора отделя повече себум (мазнина) в сравнение с другите.Жлезите отговорни за производството на себум стават активни при навършване на около 11-14 години, и тогава обикновено започва и акнето.

Наследственост. Акнето е наследствено в накои семейства.Ако ваш родител, брат или сестра е иам акне , то вие имате 3-4 пъти по-голяма вероятност да имате също.Изследване на близнаци са показали, че акнето е 80% генетично наследствено, всичко останало е относително маловажно.

Пушенето. Пушачите имат повече и по-лоши пъпки от непушачите.Едно проучване установи, че 40% от пушачите, но само 10% от непушачите, са  имали акне.

Медикаменти.Някои лекарства могат да предизвикат акне.Най-известен пример са анаболните стероиди, взети от орган, рифампицин (за туберкулоза / TB), витамин В12 (за анемия) и литий  също могат да произвеждат акне.Понякога причината е в химикалите на работното място, като индустриални масла.

Кремове за избелване на кожата. Те често съдържат силен стероиди, и могат да предизвикат акне, както и кожни инфекции.Никога не ги ползвате!

Противозачатъчни хапчета. Повечет орални контрацептиви съдържат естроген и прогестерон. Естроген обикновено подобрява акнето, докато прогестеронът може да влошо, така че не е изненадващо, че хапчето влошава акнето при някои хора и го подобрява при други.Има различни видове на прогестерон, така че проверете етикета на Вашия хапче за пакети: „гестоден ‘,’ дезогестрел ‘,’ norgestimate, така и на хапчета, съдържащи“ Drospirenone „(Yasmin) са добър избор.

Поликистозен овариален синдром. Ако сте жена и ви периоди са станали нередовни и сте забелязали увеличение на окосменост на вашата кожа, както и акнето, може да имате поликистозен овариалнен синдром.Това може да се лекува.Вижте Вашия лекар, ако го подозирате.

Грим. Някои гримове влошават акнето.

Околната среда. Готвачи и сауна масажисти са открили, че тяхната гореща, влажна среда влошава акнето – може би като стимулира допълнително запушване на порите.По същия начин, акне може да се влоши, ако се премествате на по-топъл климат.Поради тази причина, въоръжените сили не са склонни да привличат хората, които имат акне, в случай, че те трябва да бъдат пращани в тропиците.

Вашият коментар

WordPress SEO