Изчервяване

 • Posted on май 20, 2010 at 3:41 pm

Изчервяването е почти никога не е сериозно медицинско състояние.Единственото изключение е рядко заболяване, наречено „carcinoid синдром“, в която има епизоди на ярка червено изчервяване на лицето с продължителност около 20 минути с внезапна диария и стомашни спазми.Обичайната причина за carcinoid синдром е тумор.

Ако лицето ви е твърде червено за дълъг период от време , вижте темата за Розацея!

Защо се изчервяваме?
Изчервяването на бузите и носа (а понякога и на челото и брадичката) е нормална емоционална реакция.Ето защо е досадно и може да бъде неудобно.Без наше разрешение, тялото ни показва емоции, които ние можем да предпочетем да запазим в тайна – ние може да не искаме света да знае, че ние се чувстваме тревожни, развълнувани или засрамени.Психолозите смятат, че изчервяването действа като един вид в безсъзнателно публично извинение, когато правим нещо нередно, което показва, че сме ядосани и искаме хората да ни простят.

Изчервяване, причинено от тревоги
Не е нужна магията на наркотицити за да се предотврати нормалното изчервяване на лицето, причинено от тревога, но има неща, които можеш да опиташ.

Решение да не го мислим.Лицето ви най-вероятно не е толкова червено колкото си мислите.По-малко забележимо е, отколкото си представяте.Помислете внимателно дали наистина има значение, ако другите хора знаят, че сте нервен.Всеки знае, че изнасяйки реч, среща нови хора, да пита някой  или всяка друга ситуация, която ви кара да се изчервявате са обстоятелствата, които касаят нервната система, независимо дали сте склонни към изчервяване.

Контрол на безпокойството. Ако мислите, че сте прекалено срамежливи или чувствителни, релакс терапия или когнитивна терапия (която ви помага да видите ситуации, в различна светлина) могат да помогнат.

Хирургия. Помислете за операция, ако сте толкова свенливи, че наистина това засяга живота ви.Попитайте Вашия лекар за операция на „ендоскопска transthoracic sympathectomy“. Това разрушава нервите, които се разширяват малките кръвоносни съдове по лицето.Едно изследване на 244 пациенти, в продължение на 8 месеца след операцията показва, че 85% са доволни от резултата.Операцията е подобна на операцията за прекомерно изпотяване на дланите и подмишниците и изисква обща упойка.Това не е нещо, което да извършва леко; като всички операции, тя е рискове и имадори смъртни случаи.

Изчервяване, причинени от лекарства, химикали или храни
Някои лекарства могат да причинят изчервяване на лицето, така че си струва да се провери дали приемате някое от следните неща:

 • Хлорпропамид (за лечение на диабет), което може да предизвика изчервяване на лицето, ако го вземете с алкохол
 • Глицерил тринитрат, изосорбид динитрат (за стенокардия)
 • Тамоксифен (за рак на млечната жлеза и някои други условия)
 • Бусерелин, Госерелин, леупрорелин и трипторелин (за тумори на простатата при мъжете)
 • Ралоксифен (за остеопороза)
 • Калцитонин (за някои костите)
 • Калциеви антагонисти (за стенокардия или високо кръвно налягане).

Мононатриевият глутамат (MSG) е аромат добавящ се към храните (например китайски ястия), които могат да причинят изчервяване на лицето при някои хора.Алкохолът и пикантните храни също могат да подействат.

Изчервяването в менопаузата
Повечето жени вълни на зачервяване около менопаузата.Те могат да бъдат най-ранните знаци за менопаузата.Проучване е показало, че 41% от жените, чиито срокове са все още редовни, но които са били на възраст над 39, са получавали топли вълни.Те обикновено продължават около 2 -3 години, но при 1 от 4 жени продължителността им е 5 години, а 1 на 20 ги има до края на живота си.

Вълните са едно неприятно усещане за топлина, която започва в лицето, главата или гърдите.Често има изпотяване, видимо изчервяване на кожата, сърцебиене и чувство на слабост.Обикновено преминава след 1 -2 минути, оставя чувство на студенина.Някои жени имат само вълни, без изпотяване, а други се потят изобилно.Вълните могат да се срещат често, дори няколко пъти на един час, или просто от време на време.Някои жени намират, че всяко малко стресова ситуация ще им докара вълни или че е по-вероятно да възникнат, когато те са в топли обстановки(напр. в леглото в стаята , на почивка в приятна място).Вълните и изпотяването смущават  съня  и това води до раздразнителност и сънливост през деня.

Начини да се помогне за изчервяването на лицето в менопаузата.Забравете, че вълни могат да бъдат така забележим, както си мислите.Вие може да сте много по-наясно, че имате пот на челотоотколкото други хора могате да забележат.

Носете подходящи дрехи. Избягвайте дрехи, направени от синтетични влакна (акрил, полиестер, найлон) и дрехи, които ще покажат потта.Вместо това, изберете естествени влакна, които ще поемат и да скрият потта (например памучни тениски).Памучните сутиени (като спортен сутиен) ще абсорбират потта по-добър от найлоновите.Носете няколко слоя от леки дрехи, вместо една дебела така че да можете лесно да свалите някоя от тях.

Избягвайте пикантните  храни и напитки. Алкохол, кафе и пикантни храни могат да предизвикат вълни.

Правете упражнения. Някои изследвания показват, че редовната физическа активност намалява вълните в менопауза.

Спрете цигарите и намалете теглото. Колкото повече пушите и сте по-тежки, по-голяма е вероятността от обезпокоителни вълни.

IУвеличете приема си на растителни естрогени. Някои плодове и зеленчуци съдържат естроген-подобни вещества, известни като фитоестрогени.

Храните, които съдържат фитоестрогени
Зеленчуци

 • Люцерна
 • Броколи
 • Моркови
 • Френски и зелен боб
 • Грах
 • Копър

Варива

 • Соя
 • Тофу и Мисо (направено от соя)
 • Леща

Билки

 • Магданоз
 • Чесън
Пресни плодове

 • Ябълки
 • Череши
 • Нарове

Семена и зърна

 • Ленено семе
 • Сусамово семе
 • Овес
 • Ръж
 • Пшеница

Други

 • Хляб, съдържащи соя и ленено семе
 • Женско биле

Най-лесният начин да се снабдите с фитоестрогени е да добавите един литър соево мляко към дневния ви хранителен режим, или да  преминете към хляб със соя и ленено семе.

Билковите лекарства и витамините се препоръчват на жените в менопауза, но няма добри научни доказателства, че те са ефективни.

Какво вашият лекар може да направи
Хормонално-заместителната терапия (ХЗТ)
е най-ефективното лечение за жените в менопауза, които имат изчервяване на лицето. Тя се състои от естроген и (освен ако не сте имали хистеректомия) дневната доза на прогестерон в продължение на 14 дни от месеца.Може да минат няколко седмици преди вълните да изчезнат.Въпреки това, ХЗТ може да увеличи риска от рак на гърдата и инсулт, така че трябва да го взема само ако вълните или други симптоми на менопаузата са недопустими.За съжаление, когато спрете приема на ХЗТ, вълните вероятно ще се възвърнат.

Тиболонът е хормон, който е обект на изследвания за лечение на менопаузни вълни.Все още не е ясно дали той увеличава риска от рак на гърдата.Той не намаля броят на вълните, които имате, но ги облекчава.

Пароксетин и венлафаксин са лекарства, които могат да помогнат, ако не искате да използвате ХЗТ и имате наистина обезпокоителни вълни.Те се използват главно за лечение на депресия, защото те променят начина, по който клетките в мозъка контролират отделянето на химическите вещества, като серотонин и норадреналин.Тези химикали също могат да участват в горещите вълни, така че не е изненадващо, че тези лекарства намаляват вълните с около 60% .Въпреки това, те няма да ви отърват от вълните напълно, като може да има нежелани реакции.

Габапентинът е обещаващо средство за лечение, което се изследва.Той обикновено се използва за гърчове (епилепсия), но има и друг ефект – намалява на половин броя и тежестта на горещите вълни.Сънливостта е основният страничен ефект.

2 коментара on Изчервяване

 1. Георгиева казва:

  Здравейте, искам да сподя с Вас мой проблем и да ме посъветвате и ако решите може да го публикувате в статии. На 27 години съм, водя нормален начин на живот, спортувам, храня се здравословно, нямам проблеми и стресови ситуации- не мога да се оплача от живота си. НО моят голям проблем е зачервяването на лицето ми- през студените и хладните месеци особено. Сутрин ставам-имам нормален тен на лицето, но по някое време на деня то се зачервява –ей така без нищо и стои в такова състояние за около час –два. Тогава не се чувствам добре и ми е много дискомфортно. После отминава и лицето ми придобива нормален тен. Не знам от какъв специалист имам нужда дали от дерматолог или по-скоро от невролог. За това първо се обръщам към Вас с надеждата от съвет! Ползвах разни кремове анту ружори, но не помагат. Сега четох за операциията за разрушаване на нервите- ендоскопска transthoracic sympathectomy“но аз от по-скоро не от изчервяване за секунди и за по-дълго зачервяване се оплаквам. Не знам какво да правя наистина. Хубава млада жена съм, имам си всичко, но само този проблем ме вбесява вече. Моля за съвет. Благодаря предварително

 2. Анонимен казва:

  nn

Вашият коментар

WordPress SEO