Как дебелото черво и ануса работят

 • Posted on ноември 18, 2009 at 3:30 pm
 • Средностатистически човек произвежда 150 г изпражненията всеки ден.Фекалиите се състоят от около една трета вещества и две трети вода
 • Твърдият състав във фекалиите е целулоза от зеленчуци, мъртви клетки отхвърлени от лигавицата на червата, бактерии, някои соли и пигменти от жлъчката (която им дава им кафяв цвят)
 • Повечето от отпадъците от храна преминават в изпражненията в рамките на 72 часа, но до 30% от здравите хора могат да останат в дебелото черво за една седмица или повече
 • Ние мислим едно столче дневно е здравословно, но това се дължи на начина, по който сме обучени.Телата ни са предназначени да се изхождаме по-често. Други примати (като шимпанзетата и маймуни) се изхождат по няколко пъти на ден
 • Изхождане е много ефикасен процес, обикновено  трае само 10 секунди.Природата ни е създала така че да това да бъде бързо.

Дебелото черво (дебело черво) е в долната част на червата.То е повече от 1 метър.Неговата работа е да съхранява фекален материал и премахването на течността от него, така че изпражненията да са доста твърди.Дебелото черво може да абсорбира 1 литър течности на ден.Дебелото черво съдържа много полезни бактерии, които разграждат остатъците от храната (превръщането на някои от тях в газове). Мускулите на дебелото черво внимателно се свиват и отпускат през цялото време, движи отпадъците като дрехи в пералня. Няколко пъти на ден, обикновено след хранене, дебелото черво прави някои големи мускулни контракции за да изхвърли фекален материал в ректума.

Ректум и анален канал. Големото черво (дебелото черво) в последната част се нарича ректум. Той е около 12-15 см дължина. Последните 3 см от червата се наричат анален канал.

Когато пристигнат фекалиите в ректума, те изпращат съобщение до нервни центрове в гръбначния мозък, а те изпращат съобщение на мускулите на сфинктера на аналния канал, за да ги отпуснете и да отворите ануса.Обаче ние не във всеки момент сме готови да се изходим така че изпращаме обратно съобщени, което елеминира предишното за отваряне на ануса.Ние сме наясно с това, докато ректума стане много пълен, когато трябва да се направи съзнателно усилие да се поддържа ануса затворен,Когато се позволи на ануса, да се отвори, мускулите в стената на дебелото черво и ректума се свиват и  избутат изпражнения вън.Стената на аналния канал е много мускулеста.

 • Пръстенът на мускулите в горната част на аналния канал се нарича „вътрешен сфинктер. Този мускул не е под наш контрол в съзнание.
 • Пръстенът при откриването на ануса, се нарича „външен сфинктер.Този мускул е като  мускулите, които имаме в нашите ръце и крака, и на които сме в състояние да осъществяме контрол (поне до момента когато сигналите за препълнен ректум станат преобладаващи).

Очевидно е, че при бебета системата на нервните съобщения, които водят до свиване на ануса не са налице – бебета се изхождат, веднага след като ректума се напълни.След около 18-месечна възраст, системата развива, но при някои деца това може да отнеме много време.

Изградена е мрежа от малки вени по лигавицата на аналния канал.Тези вени образуват меки, порести тампони, който действат като допълнително уплътнение, което да запази канала затворен, докато не отидете до тоалетната.Лигавицата на червата е много мазен (така че изпражненията да могат лесно да излязат.Порестите тампони могат да се подуят. Когато това се случи, те се наричат хемороиди.

1 Comment on Как дебелото черво и ануса работят

 1. ilieva казва:

  bebe rodeno bez anus

Вашият коментар

WordPress SEO