Нощно изпотяване

  • Posted on декември 28, 2009 at 2:09 pm

Нощното изпотяване е учудващо често срещан проблем, особено при хората на средна възраст. Най-честата причина при жените e менопаузата.Алкохола е най-вероятната причина, така че може да си заслужава да се види дали спирането на алкохола напълно би могло да разреши проблема.Ако сте с наднормено тегло и хъркате може да имате неспокоен сън, а в някои случаи и нощно изпотяване.Някои хора със синдром на неспокойнитр крака се събуждат с изпотяване, както и с чувството на дискомфорт на краката .Ако изпотяването е нов проблем, който е следвал възпалено гърло, може да имате жлезиста треска (инфекциозна мононуклеоза), което е обща вирусна инфекция, която обикновено отзвучава до 1-2 седмици.

Трябва да се обсъди този проблем с вашия лекар, който би желал да  изключи хиперфункция на щитовидната жлеза, затова ще ви попитам за нервност, сърцебиене и загуба на тегло.Струва си също да раберете дали прием на някакви медикаменти не е причината. Аспирин или ацетаминофен (парацетамол) са най-честите виновници.Пропранолол и някои антидепресанти (трициклични, vanlafaxine, флуоксетин) може също да насърчи изпотяването. Хората, които се лекуват от диабет може да имат нощни изпотявания, ако тяхната кръвна захар пада твърде ниско през нощта, така че ако сте с диабет трябва със сигурност да докладвате за изпотяването на вашия лекар.

Всички лекари са били обучавани в медицинското училище, че нощното изпотяване може да бъде симптом на туберкулоза.Ето защо, когато пациентът казва, че има нощни изпотявания, лекарите винаги си помислят за туберкулоза, но това всъщност е една много необичайна причина.Други сериозни причини са ХИВ инфекция и лимфом.

Вашият коментар

WordPress SEO