Пикочна инконтиненция при жените

 • Posted on декември 17, 2009 at 10:11 pm

Можете да си мислите, че ако имате изтичане на урина просто трябва да се примирите с този проблем а и да похарчите цяло състояние за тампони.Това по принцип не е вярно.

Разберете какъв тип инконтиненция имате. Би било полезно да раазберете дали имате  стрес инконтиненция или свръхактивен пикочен мехур, или и двете, тъй като те имат различни лечения.Има няколко прости въпроса, на които трябва да си отговорите.
Какво можете да направите за стрес инконтиненцията? Ако имате стрес инконтиненция, има много неща, които можете да направите, за да си помогнете сами:

Проверете дали взимате алфа-блокерлекарства за повишено кръвно налягане (хипертония).Алфа-блокерите, може да предизвикат стрес инконтиненция и вашият лекар може да предпише различен тип лекарство за кръвното налягане.

Отслабване. Наднорменото тегло поставя ударение върху тазовите мускули и загубата на тегло може да намали течовете със 60%.

Стискайте краката, когато почувствате, че ще кашляте или кихате.Това звучи абсурдно просто, но научно изследване установи, че помага да се предотврати изтичане на 73% от жените.
Укрепване на тазовите мускули
 тазови упражнения.

Тазовите упражнения са особено полезни за стрес инконтиненция и намаляват епизодите на течове с 50%.Може да се наложи да ги изпълнявате за няколко месеца, преди да забележите някакво подобрение, така че търпението е от съществено значение.В идеалния случай, те трябва да бъдат научени от специалист, тъй като е лесно да ги направите неправилно.Едно от предимствата е, че те са невидими, така че можете да ги правите по всяко време, на автобусните спирки, на опашката в супермаркета или докато говорите по телефона!След като сте се научили да затегнете вашите тазовите мускули, можете да ги стиснете и задъръжите, когато кихате, в асансьора или скачате.Това ще ги предпази от повече щети.

Упражнения за тазовото дъно
 

 • Застанете, седнете или легнете с леко разтворени колене(седейки е най-лесно).А сега си представете, че се опитвате да спрете отделянето на газове.За да направите това, трябва да свиете мускулите около ануса.Стиснете тези мускули, като че ли наистина имате газове.Би трябвало да можете да усетите хода на мускулите в кръг на кожата на гърба.Краката и бедрата не трябва да се движат.
 • След това си представете, че сте седнали на тоалетната уринирате. Представете си, че се опитвате да спрете потока на урината.Ще се използва една и съща група от мускули, както при първото упражнение, но вие ще намерите това упражнение за по-трудно
 • Следващия път, когато отидете до тоалетната за уриниране, опитайте се да спрете по средта на изпразването на пикочния мехур.(Ако потока на урината сеускорява, значи използвате неправилно мускулите.)След като сте спрели отделянето на урина, отпуснете се и се оставете пикочния мехур да се изпразни напълно. Не се притеснявайте, ако откриете, че може да забавите поток, и не можете да го спрете напълно

 

Проверка за правилни контракции на таза
 • Ако не сте сигурни дали се упражнявате правилно, поставете един или два пръста във влагалището и опитайте упражняването.Ако правилно се упражнявате трябва да почувствате лек натиск.Често срещана грешка е просто стискането седалището и задъръжане дъха.Ако не можете да говорите в същото време, вие правите упражненията неправилно.Бройте на глас докато правите упражненията.Това ще помогне да не сдържате дъха си.Не свивайте на корема, бедрата както и кръстосвайте краката.Използвайте само тазовите мускули.
 • С помощта на огледало, проверете дали зоната между вагината и ануса се движат навън и навътре, докогато свивате мускулите
 • Поставете пръстите си върху кожата между влагалището и ануса. Трябва да почувствам издигне от пръстите ви, когато парвите контракции с мускулите.

 

Вагиналните конуси са по-лесен начин за тонизиране на тазовото дъно, макар че те не са толкова ефективни, колкото на упражненията.Конусите може да се купи като комплект, състоящ се от няколко различни тегла с указанията за използването им.Можете да вмъкнете конуса във вагината си и го задръжте там чрез тазовите мускули.Конусите имат закръглена форма и са удобни за употреба.Задържането на конуса е  подобно на упражненията за  таза.Чрез използването му два пъти на ден, вие ще откриете, че може постепенно да го задържате в по-дълго и по-дълго.Когато можете да го задържите в продължение на 15 минути, минете към конус с по-голямо тегло.Целта е да се използва най-тежкият конус за 15 минути два пъти на ден.

Кое е по-добре – тазови упражнения или вагинални конуси?

Едно проучване в Норвегия даде следните резултати.

  Някакво подобрение Почти излекувана Напълно излекувана Без ефект
Упражнения за таза за 6 месеца

8%

44%

40%

8%

Вагинални конуси за по 20 минути дневно за 6 месеца

0%

37%

44%

19%

Поддръжка нашийката на пикочния мехур. Можете да откриете, че просто вмъкване на голям тампон преди спортна енергична дейност е всичко, от което се нуждаете.(Не забравяйте да го махнете след това.) Има някои, специално проектирани вагинални устройства, които вършат подобна работа.Някои жени ги намират за неудобни и те не са вариант за всички жени.

Какво можете да направите ако имате един свръхактивен пикочен мехур. Пари ли ви когато уриниране?Ако е така, вероятно имате цистит.Вижте вашия лекар – инконтиненцията ще изчезне или ще се подобри ако инфекцията се лекува.

 • Използвайте психически трикове.На пример, концентрирайте се върху въображаем образ на стегнат във възел балон.Или пък се отклонете мисълта като се сетите колкото се може повече думи, които започват с буквата А, а след това продължете със следващите букви от азбуката.
 • Изпразвайте пикочния мехур правилно всеки път, когато уринирате.Не мърдайте много върху тоалетната седалка.Седнете и се наведете леко и отделете време.
 • Пикочния мехур може да бъде трениран да побира по-големи количества урина.Опитвайте се да сдържате уринирането до последно.Тази тренировка е досадна, но работи.
 • Правете упражнения за тазовите мускули.Те няма да ви излекуват но ще сведат до минимум всички течове.
 • Естествено е да се мисли, че чрез намаляване на изпитото количество, ще имате по-голям контрол и изследванията подкрепят тази идея.Това обаче може да влоши проблема с увеличаването на чувствителността към дразнещи инфекции на пикочния мехур (цистит) и насърчаването на изпразването на пикочния мехур, когато той не съдържа много урината.
 • Намалете или спрете кафето и силния чай.Кофеина насърчава свръхактивноста на пикочния мехур мускул. Спрете цигарите.Никотин дразни пикочния мехур.
 • Яжте много пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, за да се избегнете запека, който може да притисне пикочния мехур и уретрата.

Вижте се с личния ви лекар или уролог.Те могат да ви научат как да правите правилно упражненията за тазовото дъно и да ви кажат дали си струва да се купуват апарати и устройства, като вагинална конуси.

Вашият лекар също ще бъде в състояние да провери, дали имате инфекция на пикочните пътища или необичаен вид инконтиненция.Например, може да имате притискане на пикочния мехур.Лекарят може да пожелае да направи вагинален преглед, да постави спекулум (например, когато имате цитонамазка), за да провери за пролапс на матката.

Нещата, които можете да направите преди да посетите личния лекар. Бъдете готови за въпроси: Вашия лекар може да поиска от вас някои от следните неща, така че може да искате да помислите за предварителни отговори.

 • Какви лекарства приемате?Направете списък и включвете лекарствата без рецепта. Направете списък и за медикаментите по лекарско предписание.
 • Кога са започнали неприятностите с пикочния мехур?
 • Имате ли някакви операции?
 • Имате ли някакви болки или усещане за парене при уриниране?
 • Често ли получавате силен позив за незабавно уриниране?
 • Имате ли изтичане, когато кашляте или кихате?
 • Понякога носите ли тампон, защото се притеснявате за течове?
 • Как проблема засяга вашият живота?Избегвате ли извършването на някои дейности, поради проблема с  контрола на пикочния мехур?Нащрек ли сте за най-близката тоалетна?

Какво вашият лекар може да направи. Вашия лекар може да предложи някоя от следните опции.

Лечение на стрес инконтиненция. Ако вашият основен проблем е стрес инконтиненцията, сега има специално лекарства, дулоксетин, който се приема два пъти дневно.Дулоксетина намалява наполовина броя на течовете и 1 от 10 жени става напълно суха.Гаденето е най-честият страничен ефект.Други нежелани реакции включват сухота в устата, умора и запек. Има опасения (но без доказателства), че може да доведе до мисли за самоубийство или по време на лечението или ако е внезапно се  спре.

Друг нов медикамент, Solifenacin (виж по-долу), може също да помогне стрес инконтиненцията, макар че основните му употреба е за свръхактивен пикочен мехур.

Лекарства за свръхактивен пикочен мехур. Ако имате свръхактивен пикочен мехур, има някои лекарства които могат да помогнат.Всички тези лекарства имат нежелани реакции, така че трябва да бъдете внимателни при шофиране или работа с опасни машини, докато ги приемате.Лечението може да отнеме известно време за да сработи.

 • Най-честите лекарства за свръхактивен пикочен мехур са Oxybutynin и tolterodine.Тези лекарства са много сходни и работят чрез успокояване на мускулите на пикочния мехур.

Специални устройства. Редица специални устройства са на разположение за запазване на затворена уретра .

Хормонално-заместителна терапия (ХЗТ). В миналото, лекарите са мислили, че ХЗТ може да помогне за стрес инконтиненцията и свръхактивния пикочен мехур.Това вече е опровергано от изследване в САЩ на повече от 25 000 жени.Всъщност, жените, приемащи ХЗТ са по-склонни да развият стрес инконтиненция или свръхактивен пикочен мехур.Ако те вече са имали проблем, то ХЗТ ще го влоши.

Ботулинов токсин (Botox). Малки инжекции с ботокс в стената на пикочния мехур са друг начин за успокояване на мускулите напикочния мехур.Ефекта трае около 8 месеца и след това трябва да се повтори.В момента има малко научни доказателства, дали тези инжекции са наистина ефективни.

Специални изследвания. Ако причината за вашата инконтиненция не е ясна за Вашия лекар, може да се направят допълнителни специални тестове за получаване на точна диагноза.Може да се вкара малка тръба (1 мм в диаметър) в пикочния мехур за измерване на натиска.

Хирургическата операция е последна инстанция но вие ще трябва да да се изследвате за да бъдете абсолютно сигурни какъв тип инконтиненция имате.Това е така, защото операцията е обикновено само за стрес инконтиненция и тя наистина не може да помогне за свръхактивен пикочен мехур.Ако тазовите мускули са станали слаби, шийката на пикочния мехур и горната част на уретрата няма да бъдат в правилната позиция и така няма да работят ефективно за да спират изтичането на урината.Операцията има за цел да вдигне шийката на пикочния мехур и уретрата, и да ги сигурни в анатомично правилна позицията.Има много различни операции за стрес инконтиненция.

Инжекции с пълнители за стрес инконтиненция.Те използват колаген, мазнини или частици от силиконов каучук в насипно състояние на тъканите около уретрата и шията на пикочния мехур. Колагена, в тези инжекции идва от кожите на прясно заклани животни.Някои хора са алергични към колагена, така че трябва да се направи алергичен тест 4 седмици предварително.

А по-нова опция е гел, произведен от неживотинска стабилизирана хиалуронова киселина (NASHA) и декстран, и двете които са естествени вещества.

Материалът се инжектира чрез вкарване на игла в пикочния канал.Приема се местна упойка за предотвратяване на болката.Повечето жени нуждаят от две или три инжекции на седмични интервали.Те трябва да бъдат правени от експерт, и ще трябва първо да се направят тестове от уролог за да се види ка работи пикочния мехур.

Около 60-70% от жени откриват, че техните симптоми са излекувани или подобрени от лечението. Ефектът обаче може да продължи.След 3 години само 50% остават излекувани, и след 5 години само 26%.Поради тази причина, инжекциите с пълнители не са често използвани в Европа, но те могат да бъдат подходящи за хора, които не са достатъчно годни за хирургическа операция.

Електростимулация. Електрод във влагалището, прикрепен към батерията, стимулират мускулите на тазовото дъно.Електрическият ток е малък, така че няма нужда да се притеснявате.Апаратът се използва в продължение на 30 минути на ден.Това обикновено се провежда в специализирана клиника, тъй като е подходяща само за жени с тежка инконтиненция, които не могат да бъдат лекувани с други методи.

Бъдещето. Редица възможни нови методи за лечение са предмет на разследване.Учени в Австралия са разработили ново лечение на стрес инконтиненцията.Те са взели клетки от мускулите на жените и ги инжектират в пръстена на мускулите на шийката на пикочния мехур. Те също така инжектират други клетки (фибробласти) в стената на пикочния мехур.Лечението се явява много ефективно, но са необходими повече изследвания.

3 коментара on Пикочна инконтиненция при жените

 1. natasha казва:

  molq vi se pomognete ot 4 godini sam s tozi problem pravexa mi 4etiri operazii no bez efekt obikolix balgariq no nikoi ne moze da me operira

 2. Великова казва:

  Срамувам се от този проблем,но вероятно страдам от пикочна инконтиненция.Какво да направя?Къде трябва да се прегледам?
  Има ли начин да се излекувам?
  Velikova67@abv.bg

 3. Дани казва:

  „Споделеният проблем е наполовина проблем“….и като споделим,кой ще ни помогне. Прочетох коментарите който са споделили жените, но никой не им е помогнал. Има ли смисъл в това писане, някой чете ли тези коментари…..никой. В тази наша държава никой не обръща внимание на здравословните проблеми. Плащаш на лекари „специалисти“ но не получаваш нищо…освен разочарование и изпразнено портмоне.

Вашият коментар

WordPress SEO