Подобряване на запека

 • Posted on ноември 18, 2009 at 2:48 pm

Има три основни начини за справяне със запека:

 • яжте повече фибри (виж таблицата по-долу)
 • пийте  повече течности
 • правете повече упражнения.

Вашата диета
Най-добрият начин да се справите със запека е да се ядат много влакна и пият много течности – около 8/10 чаши на ден (2 литра ). Влакната, не се смилат и абсорбират в червата, така че изпражненията са меки и по-обемисти, и е по-лесно за червните мускули.Можете да смятате, че диетата ви е богата на фибри, но в действителност да не приемате достатъчно.Преди 100 години, всеки от нас е консумирал около 40 грама влакна на ден, но повечето от нас сега се падат по-малко от 15-20 грама на ден.Традиционните диети в  Африка съдържат 50-150 грама влакна на ден.

Стремете се към най-малко 30 грама влакна на ден.Ако изведнъж се увеличи количеството на фибрите, може да забележите, газове и подуване на корема.Дайте на червата около 2 седмици, за да приспособят към новата диета.

Прост начин за увеличаване на влакна във вашата диета е да:

 • Преминете на пълнозърнест хляб, и да яжте 2 до 4 филийки допълнително на ден
 • Яжте 2/3 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден
 • Преминете на пълнозърнести култури(на пакете ще прочетете)
 • Добавите трици към киселотомляко.

Богатата на фибри диета е здравословна за повечето хора, но ако сте в напреднала възраст и не сте много подвижен това може да влоши от запек, така че се консултирате с вашия лекар. И някои хора смятат, че богатите на фибри храни, подуват корема без да се подобри запека.И ако имате заболяване, като сърдечна недостатъчност, може да не е препоръчително да се вземат толкова много течности.Отново се консултирате с вашия лекар.

Помислете за начина ви на живот
Упражненията са важно.Бездействие поражда застой в червата , така че да бъдете активни ако е възможно.Смяна на работното време на смени може да разстрои ритъма на червата. Също така, честа причина за запек е първоначалното врме на чуждестранните туристи, особено ако са пресекли часови зони а и също така и консумирането на храни, които са различни от нормалните вашата диета.

Тоалетно обучение (за възрастни)
Друга причина за запек е това, което лекарите наричат „бедни навици червата. Това означава игнориране на желанието да са изхожда, може би, защото сте прекалено зает или не ви харесва използване на тоалетната далеч от дома или в близост до други хора.

Проблемът е, че, след известно време, спирате да усещат напъни.Така че , когато тялото ви казва, че сте дължни да се изходите не го игнорирайтеДайте си достатъчно време за едно спокойно посещение на тоалетната, за предпочитане половин час след закуска.

Природате е направила хората да се изхождат в клекнала поза. Седнал на тоалетната не е оптимална поза.Така че, когато седнете на тоалетната, подложете на краката си табуретка.

Не се напъвайте много.Ако нищо не излезе пробвайте по-късно.

Имате ли нужда от слабително?
Слабителните трябва да бъдат последна инстанция, те обикновено не са необходими и може да стане лош навик.Десетки слабителни са достъпни в аптеките без рецепта, така че ако хранителния режим не е сработил може да се изкушите да направите един опит.Преди да го направите се консултирайте с Вашия лекар.Това е така, защото запека у повечето хора се решава с увеличаването на влакна в храната, както и повишаването количеството на течности и повече упражнения. Ако това не е помогнало при Вас, може да има по-сериозна причина, и Вашия лекар трябва да го знае.

Ако Вашият лекар реши няма нищо против, едно слабително може да бъде необходимо, особено, ако:

 • имате хемороиди, и те кървят, ако се напрягаме, за да излязат изпражнения
 • имате лоша ангина и Вашият лекар Ви е казал да не се напъвате
 • сте в напреднала възраст, и тазовите мускули са слаби и е трудно за фекалиите преминават.

Допълнителна информация
Някои хора, най-често млади жени, имат проблеми с координирането на мускулите на червата, ануса и тазовото дъно.Така например, когато те се опитват да се изходят, те свиват мускула на ануса , вместо да го отпуснат.Трябва да се приложи специално лечение.Това лечение се предлага само в няколко специализирани болници , и е запазено за хора с тежък запек

Вашият коментар

WordPress SEO