Проблем с тестисите

 • Posted on май 17, 2010 at 8:31 pm

Добра идея е да си преглеждате вашите тестиси редовно, така че да разберете дали се развива нещо необичайно.

 • Тестисите произвеждат сперматозоиди.Те са с овална форма, и обикновено са около
  4–5 cm дълги, 3 см широки и 2 см дебели. Често единият от тях е малко по-голям от другия.
 • Надсеменникът (епидидим) представлява силно нагънат канал, прикрепен към върха на семенника и задната му страна.Семенните канали на семенника се обединяват в по-големи семенни канали, които образуват надсеменника.Ако се развие, надсеменникът може да достигне 6 метра дължина.В тях се натрупват и престояват до пълното им узряване сперматозоидите.
 • Семенните канали водят нагоре зад епидидима.Те носят спермата към пениса, а също така съдържат кръвоносните съдове.
 • Скротума е кожната торбичка, която съдържа тестисите и епидидима.
Как да се разгледате вашите тестиси

 • Най-доброто време е след топла вана или душ, когато кожата на скротума е спокойна.
 • Хванете скротума и тестисите в дланта на ръката си, за да почувствате теглото им.Единият тестис може да бъде малко по-голям от другият, но те трябва да бъдат с едно и също тегло.
 • Задръжте тестиса между палеца и пръстите, с тяхните върхове.Потъркаляйте го внимателно, за да почувствате за твърди бучки.Нормалният тестис е с овална форма, на пипане плътен, но не е твърд и е гладък, без бучки.
 • Почувствайте епидидима, наденица с форма на бучка на върха и обратно на всеки тестис.Ще се почувства меко и деликатно усещане.
 • Почувствайте семенните шнурове, които водят нагоре от епидидима и зад тестисите.Те са здрави, гладки тръби.
 • Направете същото и с други тестис.

Ако почувствате, че имате бучки в рамките на скротума, или на тестисите, трябва да видите Вашия лекар веднага.Също така може да посетите Вашия лекар, ако чуствате единият тестис разширен и тежък, или когато го стиснете леко го чувствате много по-твърда.Във всички тези случаи, може да бъде рак на тестисите.Най-често срещаният вид рак засяга млади мъже между 20 и 30 години (но може да се появи във всяка възраст).Добрата новина е, че ракът на тестисите може да бъде напълно излекуван в 96% от случаите. Колкото по-рано е диагностициран, толкова по-добре.

Всъщност, при повечето случаи на оток в скротума могат да се окажат без рак.Така например, не е нетипично да имате малки бучки и кисти на епидидима и в семенната връв.Хирурзите обикновено не премахват тези неракови кисти, освен ако те са големи и обезпокоителни.Важното е, всички бучки в скротума да се преглеждат от лекар, така че дори и ако мислите, че подуванете не е рак трябва да се проверява във всеки случай.Ако лекарят не е сигурен, той / тя ще направи ултразвуково сканиране (което е безболезнено).

„Торба с червеи“ или варикоцеле
Ако чуствате, че в скротума си имате нещо като торба с червеи, най-вероятно имат варикоцеле.

Какво е варикоцеле. Подобно на разширените вени в крака – варикоцелето е разширени вени в тестисите.Ако вените са само леко подути те ще бъдат незабележими, но умерено подути вени често могат да се пипат.Варикоцеле обикновено не предизвиква симптоми, въпреки че някои мъже докладват дискомфорт или се чувстват неудобно, ако подутите вени са видими под кожата.Около 15% от здравите млади мъже имат варикоцеле, обикновено на лявата страна.

Варикоцеле и плодородие. Лекарите спорят, в продължение на години дали варикоцеле засяга плодовитостта.Например, кръвта в подутите вени могат да действат като бутилка гореща вода и да поддържат тестисите твърде топли.Сперматозоидите по природа трябва да са охладени, което е и причината скротума да виси извън тялото.В действителност, варикоцеле се среща малко по-често при мъжете с проблеми със спермата, ако това не засяга фертилността, това е само малък ефект.

Третирането на варикоцеле вероятно няма да подобри плодородието.През 2001 г., международна мрежа от експерти, са проучили тонове научни доказателства за медицински проблеми, разследвали варикоцеле лечение за плодородие.Те са стигнали до заключението, че рутинното лечение на варикоцеле при мъжете, които имат безплодие е „прибързано“, тъй като няма достатъчно доказателства, че дава добри резултати.По-скорошно проучване стигна до същото заключение.

Липсващ тестис
Някои хора имат тестис само от едната страна.От другата страна тестиса напълно липсва или може да се почувства като буца в слабините.Това се нарича undescended тестис.

Защо се случва undescended тестис.Вашите тестиси започна да се развиват, когато сте били малък плод (няколко седмици след като сте били създадени).Те започват да се развиват високо в корема, в близост до бъбреците на гърба.Около 6 месеца преди да сте родени, те започват да пътуват напред и надолу към слабините.Междувременно се развива скротума и е готов да ги получи.За месец или два преди раждането, тестисите нормално завършват пътуването си до скротума.

В около 5% от момчетата, единият тестис не прави пътуването от задната част на корема в скротума преди раждането.Вместо това, той остава затворен в областта на корема или в слабините.Ето защо е наречен „undescended тестис“. Никой не знае защо се случва това.По неизвестни причини е по-често при бебета, родени през март / април.Това е също често при недоносени бебета.

Повечето бебета с undescended тестис не се нуждаят от лечение – в 2 от 3 случая тестиса ще слезе естествено преди бебето да е навършило 3 месеца.Ако не, бебето обикновено ще се нуждае от операция за привеждане на тестиса надолу.

Какво да правите, ако имате само един тестис. Ако сте тийнейджър или възрастен с един тестис определено трябва да посетите Вашия лекар.Вашият лекар трябва да ви насочи към специалист (уролог).Няма нужда да се чувствате неудобно защото всички лекари, знаят, че това е проблем, който се нуждае от внимание.Има поне няколко въпроса, които ще трябва да обсъдите с уролога.

 • На първо място, един undescended тестис е малко по-вероятно да развие рак, отколкото нормален тестис.Рискът е приблизително 1 на 2000. (Рискът от рак на тестисите при всички мъже е около 1 на 100000.) Всъщност, рака на тестисите е почти винаги лечим, отчасти защото мъжете лесно забелязват бучките в тестисите им и поради това е хванат в ранен стадий. Но ако ракът се развива в един тестис, който е скрит в областта на корема, ще бъде трудно да се открие.Тестисът, който е останал в областта на корема е малко вероятно да произвежда сперматозоиди, така че уролога може да предложи да го отстраните за да се предотврати появата на рак в бъдеще.Това е едно сложно решение, което ще трябва да обсъдите подробно с уролога.То може да зависи отчасти от възрастта; рака на тестисите е най-често при млади хора, така че след навършване на около 32 години рискът от операцията може да надхвърли вероятността от получаване на рак и може да е по-добре да не правите нищо, но уролога ще ви посъветва най-добре.
 • Второ, ако имате само един тестис, може би се притеснявате за плодовитостта ви.Въпреки че undescended тестиса ви  вероятно не прави много, не е нужно да бъдете твърде притеснен, защото другият нормален тестис вероятно произвежда много милиони сперматозоиди.
 • На трето място, един undescended тестис не е твърдо стабилизиран, и може да усуче в тъканите, които го обграждат.Епизодите на усукване са много болезнени.Така че, ако имате болки в корема, както и един тестис , вашият лекар ще трябва да обмисли възможността за усукване.

На четвърто място, ако празният скротум от едната страна ви притеснява, можете да помолите уролога за изкуствен имплант за да даде на външния вид и усещането за нормален тестис.Подобно на имплантите за гърди изкуствените тестиси са от силикон. 

19 коментара on Проблем с тестисите

 1. miso казва:

  zdraveite,imam sinio-violetovi benki po skrotuma,tova problem li e

 2. dda казва:

  prekarah mn tejka infekciq na desniq testis (orhiepididimit) prodalji okolo 4 meseca sled kato zapo4nah da se opravqm zabelejih 4e koli4estvoto sperma e namalqo na polovina.. v1prosa mi e dali bolniq testis e zapu6il semenen kanal i spermata mi e samo ot 1 testis 😕

 3. RUMEN казва:

  IMAM PROBLEM S TESTISITE DESNIQT TESTIS E PO MALAK OT LEVIQT I DO DESNIQT TESTES IMA NESHTO KATO MALKO TOP4E A LEVIQT TESTES MI E PO NADOLO OT DRUGIQT.

 4. евка казва:

  имам беб4е на 3 месеца.Оказа се 4е единият тестис не е слязъл .Какво да правя има ли някоя майка с моя проблем

 5. zdraveite, казва:

  zdraveite kato bqx malak sam prekaral edna operaciq na testisite i bob4etata mi sa bili gore slet tova sa mi gi svalili dolo no operaciqta mi ne e bila ospe6na imali nqkoi s podoben proglem

 6. Сашко казва:

  Здравеите имам мн странен проблем ако мога така да го нарека един ми тестис този по големия от време на време трепти или помрудва ккаво означава тоава

 7. zdraveite казва:

  аз пък има следният проблем чувствам лека болка в левия тестис то не баш на тестиса ами там това дето е до тестиса нз как да го обясня и ме боли кръста от дясно също даже по едно време мислех че не сам и в ред бъбреците какво означава това

 8. zdraveite казва:

  обърках исках да кажа от ляво ме боли кръста

 9. АЗ казва:

  Тестисите са ми студени ! Това нормално ли е ??

 10. igi казва:

  IMAM PROBLEM S TESTISITE DESNIQT TESTIS E PO MALAK OT LEVIQT I DO DESNIQT TESTES IMA NESHTO KATO MALKO TOP4E A LEVIQT TESTES MI E PO NADOLO OT DRUGIQT.

 11. sedreek казва:

  Zdraveite!!! Iskam da pitam dali e normalno leviq mi testis da e dva pati po malak ot desniq i mi e po mek ot dr!!!NORMALNO LI E MOLQ VI PI6ETE MI 4E SAM SE PRETESNIL MNOGO!!! BLAGODARQ VI ZA VNIMANIETO I 6TE 4AKAM ZA VE6ITE MNENIQ!!!

 12. kar4o казва:

  ako nqmq6 semi mojeli dase vastanovi spermata

 13. anonimos казва:

  zdraveite az sam na 14 godini i vidqh 4e v leviq si testis okolo semennata vrav mislq 4e se kazva imam neshto kato verigi no ne sa mnogo tvardi i e mnogo po visnal ot desniq tova problem li e i na kakav lekar trqq da ida??

 14. todor казва:

  iman problem s desniq testis neshto kato torbichka pulna s technost nqmam bolka prosto chuvsrvam diskomfort i leko nagore po korema sashto useshtam nqkakvo pritiskane

 15. Stilyan казва:

  Az sum operiran ot taka narecheniq skrit testis spokoino urolog s opit v zapadna evropa mi kaza normalno e ediniq da e po – golqm i po – ovisnal ot drugiq povecheto sluchei zavisi koq polovina na mozuka e po razvita ili dali ste levichari ili desnichari lekite bolki i buchki ot vreme na vreme sa normalni i e normalno da sa po hladni ot drugite chasti na tqloto i kolichestvoto na sperma ne vinagi oznachava kachestvo i ako ima neshto hodete na doktor vednaga i se oblichaite s udobni drehi 🙂

 16. :nickname казва:

  Zdraveite !
  Moqt problem e sledniqt: Tochno do leiqt testis imam nqkakva torbichka s gnoi koqto se spuka bolkata e ujasna ako moje nqkoi suvet za lek ili trqbva da hodq na lekar 🙁

 17. miso-piso казва:

  Boli me nadsemennika kvo da pravia

 18. Анонимен казва:

  losho li e testisite da sa ovisnali ?

 19. Анонимен казва:

  moq problem e sledniq o6te ot predi 3 godini sam zabelqzal 4e leviq testis mi e malko po golqm i mnogo po tvard (imam predvid samoto qice vatre)no do sega nesam mu obra6tal vnimanie, sega ot sedmica imam prodaljitelna leka bolka.Kakvo moje da e tova ?

Вашият коментар

WordPress SEO