Разширени вени

 • Posted on март 7, 2010 at 4:55 pm

 

 • Разширени просто означава, подути
 • Разширените вени са цената, която плащаме за изправената ни стока.Ако ние все още ходехме на четири крака, ние вероятно нямаше да имаме разширени вени
 • Един на всеки пет човека има или има вероятност да има разширени вени
 • Разширените вени обикновено се развиват бавно – за 10-20 години
 • Последните изследвания установяват, че разширените вени са по-чести при мъжете, отколкото при жените 

Изпъкнала синя част, усукани вена на гърба, на прасеца или бедрото е обичайна гледка.10-15% от мъжете и 20-25% от жените са с видими вени.Разширената вена е в действително вена, която е загубила своята еластичност.Нейната стена става мека, така че лесно се подува с кръв.

Кой получава разширени вени

 • Разширените вени засягат както мъжете, така и жените.
 • Можете да получите разширени вени на всяка възраст (дори и като юноша), но е по-вероятно като по-възрастни.Има склонност да са наследствени.
 • Разширени вени могат да възникнат и по време на първата бременност заради хормонални промени, които отпускат стената на вената и поради налягането във вените от разширяване на матката (утробата).След като бебето се роди, ще има общо подобряване на вените, но те често се влошават отново по-късно по време на следваща бременност.
 • Противозачатъчните таблетки увеличават вероятността от разширените вени.
 • Затлъстяването и многократното опъване на корема(например, от тежко вдигане) могат да дадат своя принос.
 • Едно проучване в Дания потвърди това, което често се подозира, че ако вашата работа се състои в това да сте в изправено положение или продължително ходене, много по-вероятно да развиете разширени вени.Дългото седене с кръстосани крака също влошават нещата.
 • Понякога разширени вени се появяват след сериозна тромбоза (кръвен съсирек) в дълбоките вени, тъй като това може да увреди клапите на основните кръстовища.

 

Как функционират нормално вените
Вените пренасят кръв към сърцето.Вените в краката трябват да пренасят кръв нагоре, срещу силите на гравитацията.Но тялото има механизъм за справяне със ситуацията, състоящ се от следните два основни елемента.

 • Някои от вените на краката са дълбоко в мускулите.Те се наричат дълбоките вени.Контракциите на мускулите на краката при ходене свиват тези вени, принуждавайки ги да помпат кръвта нагоре.Това се нарича „мускулна помпа.
 • За да се предотврати връщането на кръвта назад и далеч от сърцето, вените са с еднопосочни клапи.

Не всички вени на краката се намират в мускулите като дълбоките вени, някои са по-близо до повърхността на крака, в кожата и мастната тъкан извън мускулите.Те се наричат повърхностни вени.Има връзки между дълбоките вени и тези извън мускулите.Всяка връзка има клапан, който гарантира, че потоците от кръв вървят от външните в дълбоките вени, а не обратно.

Как се образуват разширените вени

Вуншните вени, които са извън мускулите стават разширени.Има две теории за това как се образуват разширените вени и може би и двете са верни.

Старата теория казва, че основната причина е повреда на вентила на връзката с дълбоките вени в мускулите.С течение на времето, повърхностните вени ще надуят за да се справят с допълнителната кръв, губи еластичността си и се превърне в сини бучки.Набъбването означава, че следващият по-долу клапан в крайна сметка ще запуши.Така че се получава ефекта на доминото, с всеки повреден клапан евентуално поврежда един по-долу и по-голямата част от вената ще се надуе и разшири.Това ще стане много бавно през годините.

По-новата теория, която е все по-актуална сред експертите, казва, че стената на венита е присъща на хората, които получават разширени вени.Вената набъбва и така клапаните не работят правилно.

Симптоми на разширени вени
Разширени вени са проблем по три причини.

 • Те изглеждат грозно, защото засегнатите вени са точно под кожата, и са усукани и много очевидни.
 • Областта на не-циркулираща кръв предизвика симптоми.
 • Лошите разширени вени в продължение на много години могат да навредят на кожата близо до глезена, причинявайки екзема по кожата.Кожата се оцветява в кафяво-черен цвят, и могат да се появят язви, които трудно могат да се лекуват.

Много симптоми като подуване , неспокойни крака, спазми, изтръпване и болка, са свързани с разширените вени.Едно проучване в Единбург се опита да открие истината, задавайки 1566 въпроса на хората за техните симптоми.Те открили, че при жените, разширени вени могат да причинят тежко усещане в краката, болка и сърбеж.При мъжете, обаче, само сърбежа изглежда да е симптом.Усещането за подуване на краката, спазми, изтръпване и неспокойните крака вероятно всъщност може и да не са причинени от разширени вени.

Как можете да си помогнете сами

Ако мислите, че развивате разширени вени, посетете Вашия лекар.Ако разширените вени са тенденция семейството ви, не можете да направите кой знае какво за да ги предотвратите.

 • Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да загубите няколко килограма.
 • Правете редовни разходки.Ходенето е най-доброто упражнения за подобряване на потока на кръвта в краката, но избягвайте упражнения, които използват вдигане на тежесто и  тежки упражнения като джогинг.
 • Избягвайте дългото стоене.Ако трябва да стоите в едно положение за повече от няколко минути, направете няколко движения с глезена, като стоите на пръсти, за да подпомогнете на вашия прасците да изпомпат кръвта от вените.
 • Поставяйте краката си на високо, когато седите у дома си.Това ще помогне на вените,  да се изпразнят и да се намали подуването на краката.Опитайте се да не стискате краката или да седите на за дълго време с изкривени крака.При дълги пътувания с влак или самолет се разхождайте от време на време и при дълги пътувания с кола или автобус се възползвате от някоя спирка да се поразходите в продължение на няколко минути.
 • Избягвайте да заспивате в креслото.Ако сте уморени отидете да си легнете в леглото.
 • Екстрактът от конски кестен е много популярен в Германия като средство за разширени вени.Активната съставка, aescin укрепва кръвоносните съдове.В действителност, тъй като разширените вени са механичен проблем, поради спукани клапи на вените, няма начин екстракта от конски кестен да ги излекува.Въпреки това, някои хора смятат, че той помага за облекчаване на болките, така че може да си заслужава да опитате, ако това е вашият основен проблем.Това може да предизвика гадене у някои хора.Понякога конският кестен съдържа също така и препарати за растителна екстракт наречен месарски Брум, които трябва да бъде избегнат, ако имате високо кръвно налягане.
 • Да не се носят жартиери.
 • Носете свободни в горната си част обувки, които да позволят на мускулите да се движат по-естествено.
 • Яжте здравословна диета с много плодове и зеленчуци, за да се избегне запек.Някои хора смятат, че лука, плодовете и гроздето, са особено полезни за разширените вени, но няма научни доказателства за това.
 • Ако имате разширени вени, предприемете допълнителни грижи за кожата на краката си, защото кръвта застоява.Кожата може да се лиши от кислород и ще отнеме повече време да се лекува.Използвайте хидратиращ лосион, не чешете сърбящите зони, опитвайте се да избегнете удари и не слагайте краката пред огъня на камината.

Кога да попитате за лечение
Не чувствайте, че губите времето на Вашия лекар, ако поискате лечение на вени, които не са твърде лоши.Колкото по-дълго ги има, толкова по-зле ще стават, така че хирурзите предпочитат да се справят по-отрано, защото те са по-лесни и резултатите са по-добри. Променята в цвета на кожата, причинена от разширени вени никога не се възвръща напълно обратно след операцията.

Преди се е смятало, че жените, които развиват разширени вени след бременност не трябва да се лекуват, ако възнамеряват да имат повече деца.Повечето лекари сега вярват, че е най-добре лечението да започне веднага след първото бебе.

Процедури за разширени вени
Специалните еластични чорапи (компресиращи чорапи) са много ефективно средство.Те помагат на вените да спрат да се влошават, и облекчават дискомфорта.Те произвеждат максимално налягане на глезена, и налягането намалява до крака.Те са особено полезни, ако вашият основен симптом е болка или подуване глезена, или ако разширени вени са временни (например по време на бременност).

 • Вие трябва да си носите еластичните чорапи през цялото време, освен когато сте в леглото.
 • Вие трябва да ги обуете веднага след като станете сутрин, преди кръвта да слезе в краката и глезените.
 • Вие ще се нуждаят от нови еластични чорапи на всеки 6 месеца.

Обичайната хирургическа операция включва обвързването на разстояние от вената (лигиране) над разширени раздел, обикновено точно преди да се присъедини към дълбоките вени.Алтернативно, вените могат да бъдат отстранени в малки парчета през малки разрези.

На тялото не му липсват вените, които се отстраняват чрез операцията.Краката има много други вени , които пренасят кръвта.

В миналото, операциите за отсраняване на разширени вени са били причина за ужасни наранявания, но сега, че лекарите използват фини инструменти, които имат нужда само от малки разрези и почти не оставят белези.Въпреки това, някои лекари все още се правят големи разрези в краката, попитайте предварително.Обикновено можете да напуснете болницата в деня на операцията или на следващата сутрин и след това да се върнете на работа 1-2 дни по-късно (освен ако работата не е свързана със стоене, като в този случай ще ви трябва 1 седмица).В първите 12 часа се носи превръзка с бинт, а след това еластична такава.Може да се наложи да ползвате болкоуспокояващи за няколко дни след операцията.

След операцията, има 1 към 5 шанс, че ще се развият разширени вени в рамките на следващите 5 години.

Лазерното лечение е по-нова техника, която става все по-популярна.Тя обикновено се нарича EVLT, за кратко ендовенозна лазерна терапия.Тя не се нуждае от обща упойка, и вие не трябва да оставате в болницата през нощта.Малки лазерни влакна се вмъкват във вената.Произвежда се пара, която да разбива вената, като я затваря перманентно.След това, в третираните вени , може да се усети стягане за известно време, но това изчезва във времето.Според някои изследвания, тази процедура има 80% успеваемост.Това би било добро лечение за един възрастен човек, който желае да се избегне операция, както и за хората искащи добър козметичен резултат.

Пяната за склеротерапия е инжектиране на специална пяна във вената.Тя се разпространява бързо по вената, след като се инжектира, а също и изпълва съседни по-малки вени.Инжекциите се ръководят от ултразвуков скенер.Пяната причинява дразнене, възпаление и в крайна сметка белези, които постоянно блокират вената.Тялото абсорбира натрупаната кръв от разширените вени и изравнява буците с течение на времето.Тази терапия е 90% успешна, но някои хора ще се нуждаят от повече от една инжекция, за да се постигне положителен резултат.

Радиочестотната аблация е ключалката на лечението.Тя включва въвеждане тясна тръба по дължината на вената от малък разрез в глезена, ръководена от ултразвуков скенер.Високочестотни вълни по тръбата причиняват висока температура, която затваря вената.Не се получават синини или дискомфорт след това.Успеваемостта е около 80-90%.


 

Течната склеротерапия е подобна на склеротерапията с пяна, но се използва дразнеща течност.Вече не се използва много, тъй като резултатите не са дълготрайни.Това е така, защото течността не е толкова ефективна, колкото по-новите пяни.

5 коментара on Разширени вени

 1. jonn3 казва:

  comment5,

 2. seubnubed казва:

  base1.txt;42;42

 3. jonn3 казва:

  comment3,

 4. dfhsfjsj казва:

  18.txt;16;16

Вашият коментар

WordPress SEO