Сърбеж на вулвата

 • Posted on ноември 20, 2009 at 12:17 pm

Сърбежа на вулвата почти никога не е причинен от полово предавани инфекции, но обикновено е резултат от млечница или състояние на кожата.Устните на вулвата (срамните устни) са обхванати от обикновена кожа, така че зоната може да бъде засегната от състояния като екзема и псориазис.И понякога само кожата на вулвата е засегната, така че диагнозата може да дойде като изненада.

Обичайната грешка да предполагате, че имате млечница, и прилагате на кремове против млечницата, които сте си купили от аптеката. Това действително може да влоши състоянието ви, защото можете да сте станали алергични към някои от съставките.Ако имате сърбеж на кожата, а не млечница, имате нужда от подходящо лечение.

Този раздел постингобяснява  най-често срещаните причини за сърбежа на вулвата и какво можете да направите за тях. Също така вие можете да намерите повече информация за млечницата и трихомониазата в категорияата за генитални инфекции.

Млечницата е гъбична инфекция, причинена от Candida Albicans. Около 1 жена от всеки  5 има Кандида в нейната вагина, без да чуства  някакви симптоми. Хормоните във вагиналните секрети и приятелските бактерии във влагалището я държат на разстояние.Но проблемите  възникват, когато този природен баланс се разстрои и Candida започне да се умножава.

Млечницата не винаги причинява смущения – основният симптом е сърбеж или раздразнение, а това се задълбочава в седмицата преди периода. Ако има последствия то това обикновено е само леко, не мирише и изглежда като извара.

Трихомониаза. Инфекция с Vaginalis Trichomonos .Mоже да бъде сърбящa.

Псориазисът е състоянието на кожата, който может да причини  изключително сърбеж в половите органи.Кожата обикновено става ярко червена, често с болезнени пукнатини.Засегнатата площ може да стигне до слабините и ануса и между бедрата. Псориазиса върху други части на тялото е люспест (вижте в главата, колената и лактите), но в областа на вулвата той е може  да бъде гладък. Можете да имате псориазис само на вулвата, и никъде другаде по тялото си.

Lichen sclerosus е друг изключително сърбеж по кожата, засягащи вулвата.Сърбежа е толкова лош, че той може да повлияе на съня на  страдалеца.Най-често се среща около менопаузата и само при момичета преди пубертета, въпреки че могат да се появят на всяка възраст.Това е загадка.Кожата изглежда тънка и бледа.Областта около ануса може също да бъдат засегната.Ако не се лекува, устните на вулвата евентуално свият на вагиналния отвор и сексът ще стане болезнен а и може да доведе до разкъсване на кожата.

Лечението на това състояние е просто.Вашият лекар може да предпише специален стероид крем.

Алергии и чувствителност.  Те също може да предизвикат зачервяване и сърбеж. Областта на вулвата изглежда много чувствителна към химикалите, вероятно защото вулвата е влажна и топла , което благоприятства усвояването на химически вещества от кожата. Възможно е да се развие алергия към почти всяко химическо вещество, което влиза в контакт с вулвата, което може да се намира в:

 • кожни кремове (включително и против  млечницата)
 • парфюми в сапуни, балон вани, душ гелове и шампоани
 • дезинфектанти
 • прахове и омекотители
 • боя за облекло (особено жълтата)
 • самозалепващи дамски превръзки
 • Дезодоранти (включително „интимни“ такива).

Прекаленото измиване може да раздразни областта на вулвата.По-старите жени, които имат трудности редовно да използват банята и се тревожат за личната хигиена, I в резултат на което те се измиват твърде обилно.Не е необходимо да се мие по няколко пъти на ден – веднъж е достатъчно.

Интраепителна неоплазия е състояние, което обикновено засяга по-възрастните жени, и причинява сърбеж в само една малка площ. Кожата в тази област понякога става необикновена.Съществува риск, да се развие рак на кожата, така че е важно да се види Вашия лекар, ако подозирате, че имате това състояние.

Стресът може да предизвика безпокойство или сърбеж.Когато сте под напрежение, нервната ви система е по-чуствителна, и малките усещания могат да се усилят в неприятен сърбеж и дори болка.Така че това не е въображаемо а истинско.

Какво можете да направите

 • Започнете, като се опитате да премахнете всичко, което може да се причинява алергия или чувствителност.Избягвайте да плувате, докато имате възпаление – от хлорта може да стане по-лошо.
 • Ако сте ползвали крем от аптеката за повече от 1 седмица, а все още нямате подобрение, спрете да го използвате.Може да са се развили чувствителност към някоя от съставките.
 • Ако сърбежа е много лош, може да чешете в съня си, причинявайки повече вреди.Носете памучни ръкавици, когато отидете в леглото (можете да ги купите от аптеката).
 • Ако мислите, че причина за сърбежа е млечница, то погледнете информацията за млечница в категория генитални инфекции.

4 коментара on Сърбеж на вулвата

 1. Милена Караасинова казва:

  Здравийте! Моля ми помогнете ми! Имам същия проблем койно се появи точно когато започна цикъла ми този месец. Парвоначално просто ме сърбеше , но след това си появи и изчервяване! Искам да разбера как да се излекувам, много е неприятно и мисля,че ще полудея! Моля ви помогнете ми!

 2. Tina казва:

  napravete si krem ot 1 jaltak 1sup lajiza zehtin i edna sup lajiza orehi moje da ti pomogne,no ne i dati navredi.

 3. Анонимен казва:

  meda 100 na 100pomaga.

 4. Анонимен казва:

  meda 100 na 100pomaga.mages tanpona sls med i si go slagas.

Вашият коментар

WordPress SEO