Сърбеж

 • Posted on януари 2, 2010 at 11:50 am
 • 3% от хората посещават личният си лекар, заради сърбеж
 • През римската епоха, хората са взимали горещи серни бани за да се отърват от крастата
 • Няколко дни след като еврото е било въведено в Испания, 20 души са потърсили лечение за сърбеж на ръцете.Причина за това е бил никела в евромонетите.

Сърбежът е изтощителен.Едно изследване на хора с екзема показва, че те мислят повече за сърбежа, отколкото за външния вид на кожата си.Има много възможни причини за сърбеж, но доста често няма причина не е идентифицирана.

Въпроси и отговори
Има ли видима причина? Може да имате обрив, червен и / или люспест, или пък сърбящи петна.Ако е така, то вашият лекар трябва да бъде в състояние да постави диагноза.

Имате ли прекалено суха кожа? По една неизвестна причина, сухата кожа е причина за сърбеж.Това е чест проблем от особено при по-възрастните.Кожата произвежда своя собствена мазнина да придава влага на кожата, но като ставаме по-възрастни се произвеждат по-малко мазнини.Добавяйки към това ефектите на сапуните и централното отопление, кожата може да стане суха, лющящя и сърбяща.В краката има най-малко жлези , които произвеждат мазнини и по тази причина са най-засегнати.

Може ли да е ухапване от бълха? Ухапванията от бълха са обикновено червени зони до 1 cm.Обикновено те са в групи от по три или четири.Те често са по шията, долната част на крака или на кръст.Котешките бълхи са обичайните виновници.Можете да бъдете ухапани от бълха от котка, дори ако нямате котка, тъй като те могат да останат в пасивно състояние, в килимите до 1 година.Когато хората пристигат наблизо, вибрациите ги събуждат.Така че, ако се движите в къща, където по-рано е имало котки, къщата може изведнъж да се „оживи“ с бълхи.

Може ли да имате креватни дървеници?  Креватните Дървеници (Cimex lectularius) са плоски насекоми, до 7 мм.Те не могат да летят или скачат, но могат да тичат бързо.През деня имат плоска форма, която им позволява да останат скрити в пукнатини и цепнатини (като например в легла, зад хлабави тапети, в рамки за картини).Хранят се експедитивно за 4 до12 минути и се завръщат в своите скривалища.Най-честият признак са червени, много сърбящи ухапвания, в линия или в група.Вие може да забележите петна от кръв по чаршафите.

Премахването на креватните дървеници може да бъде много трудно. Унищожаването на насекомите трябва да се комбинира с често пране на спалното бельо на най-висока температура (първоначално, всеки ден), вакумиране на стаите, и почистване с пара и вакумиране на матраците.

Може ли да бъде краста? Това е най-пренебрегваната причина за сърбеж. Крастата се причинява от инфекция с краста акари, които са малки същества, които живеят върху кожата.Акари ровят в кожата, особено между пръстите. След около месец, се появява обрив и сърбеж, който всъщност е алергия към акараите.Обривът може да бъде по цялото тяло, или може да бъде по пръстите , китките, лактите, под мишниците, кръста, краката или пениса.

Наскоро да сте имали херпес зостер? Района, засегнат от херпес зостер може да продължи да сърби в продължение на седмици или месеци, но в крайна сметка ще спре.

Дали сърбежа е по-лош през нощта? Псориазисът е състоянието на кожата, което причинява люспести петна.Той също причинява сърбеж, който е по-лош през нощта и засяга нормалното изглеждаща кожа, както и люспестите области. Екземата е друго състояние на кожата, което може да предизвика досаден сърбеж през нощта.

Чувствителни ли сте към нещо?Никела в бижутата могат да причинят сърбеж при хора, които са чувствителни към него.Сърбежът, често и обривът са където бижутата са докоснали кожата.Химичните вещества от растенията или от работното място понякога могат да причинят сърбеж.Работа със стъклопласт, може да предизвика сърбящо дразнене на кожата.

Имате ли домашни любимци със сърбеж?Ако е така, то може да бъде бълхи или кучешка краста(която може да повлияе на хората).В случая на кучешка краста, вашето куче ще има люспести, плешиви петна, както и сърбеж.

Какво можете да направите
Отучете се да се чешете.Знаете, че го правите, но не може да спрете.Това е доста често срещан проблем.Често чесането облекчава сърбежа, но след това сърбежа  се влошава.Така се получава цикъл, от който е трудно да се измъкнете, особено ако се чувствате разтревожни и депресирани.Има програми, които прекъсват навика за чесане.Може да опитате и у дома.

 • Първият етап е просто да сте наясно колко се чешете.Опитайте се да преброите клко пъти се чешете.Вероятно ще бъдете изненадани от високия брой.
 • Вторият етап е да се замени действието чесане с друго по-сигурно действие.Например, бихте могли да стиснете юмруци и да преброите до 30, след това, ако сърбежа е останал(често ще е преминал), потъркайте леко кожата.Продължавайте да броите и записвате чесането ви.
 • Когато намаилте чесането, концентрирайте усилията си върху времето от деня, когато най-често го правите – обикновено първото нещо, което на сутринта, получаване вкъщи след училище или работа, и последното нещо, което през нощта).

Ако смятате, че трябва да се почешете, опитайте се да го направите на няколко сантиметра от областта на сърбеж.Това може да облекчи сърбежа, с по-малък риск от увреждане на кожата при постоянно чесане на едно и също място.

Използвайте успокояващ овлажнител

 • Ако изпитвате голяма нужда да се почешете, опитайте с хидратиращ крем(наричан също успокояващ кожата).Това ще бъде по-малко вредно за кожата ви.В аптеката ще ви препоръчат нещо подходящо.
 • За облекчаване на сърбежа, някои препоръчват леко триене на областта на сърбеж с вътрешната страна на кожата на банан.

Съхранявайте кожата хладна

 • Сърбежът е обикновено по-лош, когато хората са топли.Също така, сухият въздух ще изсуши кожата ви и ще влоши сърбежа.Затова се старайте да съхранявате кожата хладна, не се навличайте с дрехи и намалете отоплението, особено при сън.

Дрехите

 • Избягвайте вълна или необработени синтетични тъкани срещу вашата кожа.Памукът е по-малко дразнещ.
 • Проверете перилния препарат, който използвате за пране на дрехи. Избягвайте тези, обозначени като „биологичен“ или „ензим“.Вместо това, изберете такива за чувствителна кожа.Изберете и непарфюмиран омекотител или  такъв за чувствителна кожа.

Когато се къпете

 • Вие не трябва да се къпете всеки ден, за да бъдете чисти.Къпанетопремахва естествените, защитни мазнини от кожата ви. Ако мислите, че кожата ви е суха, къпете се само два пъти седмично – лесно можете да се измиете миришещите части на тялото ви отделно. Използвайте топла а не гореща вода.
 • Избягвайте ароматизирани или изсушаващи сапуни.Използвайте воден крем (от аптеките), вместо сапун.
 • Не поставяйте дезинфектант в банята или по-лошо, директно върху кожата ви.Той може да предизвика реакция на дерматит и да влоши проблема.Можете да си купите подходящи масла от аптеките но не забравяйте, че може да направят банята много хлъзгава!
 • Не търкайте кожата си.
 • Подхранвайте кожата си след къпане, когато кожата е все още леко влажна.След измиване, подсушете с кърпа кожата си внимателно, а след това приложете хидратиращ крем като E45.

Ако кучето ви го сърби

Третирайте домашният любимец срещу бълхи.Ако това не помага, посетете ветеринарен лекар.Сърбежа на човека заради кучешка краста си отива, когато животното се третира.

Как лекаря ви може да ви помогне
Ако мерките, посочени в предходната точка не контролират сърбежа, трябва да се видите с Вашия лекар.

Диагностициране на проблема. Вашият лекар ще провери кожата ви за признаци на заболяване на кожата, като екзема или фоликулит (инфекция, която понякога се получава от горещи вани), както и ще провери за краста.Ако мислите, че имате уртикария, Вашият лекар може да ви помогне разберете причината.Сърбежа по кожата с без видими причини понякога могат да бъдат причинени от заболявания (като диабет, щитовидна дисфункция, дефицит на желязо и проблеми с черния дроб).Затова Вашият лекар ще Ви направи някои кръвни тестове.

Възможни лечения. Очевидно е, че ако Вашият лекар установи причината за сърбежа, ще получите подходящо лечение.Понякога може да отнеме известно време докато сърбежа си отиде.Например, след като крастата се излекува, сърбежа може да се задържи за няколко седмици.

Ако не са намерени конкретни причини, не се страхувайте.Това е често срещана ситуация. Добрата новина е, че този вид сърбеж често отзвучава след няколко седмици или месеци. Междувременно хидратиращ крем или антихистамин може да помогнат.Някои антихистамини могат да накарат да се почувствате сънливост и да са отговорни за пътнотранспортни произшествия, така че бъдете много внимателни при шофиране, докато ги приемате. Антихистамин преди лягане може да помогне сърбежа през нощта.Ако антихистаминовите препарати не се справят с проблема, различни други лекарства могат да се пробват.За „notalgia paraesthetica“, крем капсаицин може да помогне. 

12 коментара on Сърбеж

 1. iva казва:

  Здравейте,от години ме мъчат сърбящи екземи по ръцете,изписват ми хапчета и мазила,но без никакъв ефект,след раждането на първото ми дете се появиха и така до днес-появяват се мехрчета,който страшно сърбят и докато не се спукат сърбежа не спирапосле стават зани4ки завяхват и така до следващия път,някой има ли представа на какво се дължи това?

 2. Гост казва:

  Къпете се два пъти седмично? Що за тъпотия? Ходете мирилзиви, но с овлажнена и мазна кожа…

 3. kameliq казва:

  az imam suxa koja ot rajdaneto vse o6te sam na 25 g a krakata i rasete sa mi kato na vazrasna jena.Pose6tavala sam mnogo kojni lekari no nikakav efekt.Ako nqkoi ima kato moq problem 6te sam blagodarna da napi6e nqkolko reda.

 4. евгения казва:

  Здравейте, наскоро ми се появи странен обрив по тялото, кожния лекар ми каза же е розов лишеи, изписами кремче за мазане. След няколко дни обаче започна мн странен сърбеж по ръцете, нещо средно между сърбеж, болка и парене и незнам на какво се дължи. Много съм притеснена, когато позвъних на лекаря той просто ми отговори – това не е свързано с розовия лишеи. Според Вас на какво се дължи спазвам стриктно вс което ми еказал за слънцето, намалих къпането да един път на ден, неползвам нищо др освен хума и бебешки сапун и т.н. Много Ви благодаря

 5. mimi казва:

  kaprte se vseki den,hubavo se iztarkaite s gaba i posle se namajete s losion za tqlo,az pravq taka i kojata mi e perfektna

 6. zlati казва:

  zdravei iva kupi si ot aptekata 1 6i6ence iod,1 6i6ence racinovo maslo i 4 paket4eta salicilov prah.obarkai gi hubavo v burkan4e i samo 3 ve4eri s pamu4e si namaji racete.6te ti se olu5ti malko kojata .ne problem.i do tuk zabravia6 vsi4ko.uspeh

 7. ivka казва:

  ot 6meseca sam s obrivi po razli4ni mesta sarbe6 za4erviavane i otok pix lekarstva i mazila no uvi rezoltat nikakav xubavoto e 4e se poiaviavat i se gubiat ot vreme na vreme ve4e sam ot4aena 4e niama da mi mine

 8. Анонимен казва:

  az imam 2 za4ervqvaniq na penisa

 9. mitko казва:

  az imam 2 za4ervqvaniq na penisa
  Razpolojeni sa simetro4no v na4aloto
  Nqkoi ako znae ne6to pove4e i kak da gi premaxna
  Blagodarq

 10. boryana казва:

  ot nqkolko dena po krakata mi izlqzoha obrivi v forma na prasten…ne sa mnogo no me bezpokoqt…na kakvo moje da se dalji?

 11. anastasiq казва:

  zdraveite moeto vny4e mnogo 4esto go xapqt balxi i ne znaem cac kakvo da go otctranim okolo nas ima jivotni pomognete ni ne moje da cpi ve4er ne6to yjasno -blagodarq

 12. Гошу казва:

  Четох че сте имали сърбежи, лекарят ви изписва мазило, сърбежът изчезва и се появява на друго място.Майка ми е хомеопат и мога да кажа, че когато имате проблем, най-често психически или вътрешно физически в тялото ви, организма, за да покаже, че има проблем изкарва проблеми външно на тялото ви, като доста често това са кожни заболявания, когато го мажете с мазило вие все едно му казвате “Млъкни, не ме интересува, че имаш проблем“.Вие отстранявате проблема но организма продължава да избива и то на друго място, докато накрая се стига до проблеми със щитовидната жлеза, астма(осбинео когато потискате алергии като сенна хрема).Днешната медицина не е лечение, тя е замазване на проблема.
  -Момче на 15

Вашият коментар

WordPress SEO